Joskus herkkyys voi aiheutttaa negatiivisia tuntemuksia

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että herkkyys on lahja, joka antaa niin paljon enemmän kuin ottaa. Herkkyydessä, kuten kaikissa ihmisen luonteenpiirteissä on kuitenkin varjopuolia, jotka voivat sotkea elämämme tasapainoa, jos emme pidä huolta itsestämme ja jaksamisestamme.

Herkkänä olet varmasti kokenut epävarmuutta, häpeää, huonommuutta vain siksi, että olet herkempi, kuin muut. Valitettavasti me herkät joudumme usein tilanteisiin, joissa herkkyyttämme kommentoidaan tai meitä käsketään ryhdistäytymään ja lopettamaan turha tunteilu.

Lopulta tärkeää on vain se, että sinä itse hyväksyt oman herkkyytesi yhtenä ominaispiirteenäsi ja oikeasti alat huolehtia itsestäsi. Se ei koskaan ole itsekkyyttä vaan suurinta rakkautta.

Joskus herkkyys voi aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia

Herkkyys on suurimmalle osalle synnynnäinen piirre, jota emme ole voineet valita. Ei ole olemassa kauppaa, josta herkkyyttä voi ostaa. Se ilmenee noin joka viidennellä ihmisellä maan päällä. Tämä ei ole mitään humpuukia, vaan ihan tutkittua tietoa. Yhdysvaltalainen professori Elaine Aron on tutkinut herkkyyttä jo 1990- luvulta asti. Voit käydä tutustumassa hänen englanninkielisiin sivuihin TÄSTÄ.

Yksi herkkyyden ominaisuuksista on se, että osaamme lukea ihmisten tunnetiloja. Emme aina edes itse tiedosta sitä, että tunne, jonka omaksumme ei olekaan meidän oma vaan olemme sen omineet joltain toiselta, joskus ihan muutamassa sekunnissa.

Jos emme ole tietoisia tästä asiasta, voimme helposti joutua tilanteeseen, jossa omaksumme toisten ihmisten tunnetilat ja samalla kadotamme kosketuksen omiin tunteisiimme.

Herkkyytemme vuoksi olemme usein myös analysoivia ja pohdimme asioita syvällisesti. Omaamme vilkkaan mielikuvituksen ja nämä asiat yhdistettyinä voivat aiheuttaa paljon raskaista tunteita, jos emme pidä varaamme.

Se, että pohtii ja analysoi asioita ei missään nimessä ole huono asia, mutta se voi jossain vaiheessa muuttua turhaksi märehtimiseksi. Kun tähän vielä lisää todella rikkaan mielikuvituksen olemmekin jo synnyttäneet kärpäsestä härkäsen, oli aihe sitten mikä tahansa.

Herkkänä voi myös väsyä siitä, että aistit kaiken

Kun olet syntynyt herkäksi tarkoittaa se sitä, että hermostosi vastaanottaa kaiken aikaa ärsykkeitä ympäristöstäsi. Herkältä puuttuu ikäänkuin filtteri, joka suodattaa pois ne ei niin tärkeät ärsykkeet ja siksi voitkin väsyä äänistä, valosta, hajuista, liikkeestä ja ihmisistä nopeammin, kuin ei niin herkät ihmiset.

Oletko koskaan kokenut väsyneenä sen, ettet kestä jotain ääntä tai hajua ollenkaan, vaikka se ei normaalisti sinua haittaisikaan. Oleko huomannut, että valot, jopa aurinkop saattaa satuttaa silmiäsi, kun olet väsynyt.

Entä oletko koskaan kokenut sen, että levättyäsi kaikki nämä ärsykkeet tuntuvatkin paljon helpommilta kestää?

Ei ole mitään niin tärkeää, kuin itsestään huolehtiminen

Asia, jota en voi liikaa korostaa on itsestään huolehtimisen tärkeys. Herkkänä voit olla taipuvainen siihen, että laitat aina toiset ihmiset ja heidän tarpeet omasi edelle. Taivut ja joustat vaikka olisit kuinka väsynyt.

Mutta oletko ajatellut, että silloin kun olet levännyt ja täynnä energiaa ja tarmoa sinusta on paljon enemmän hyötyä ja iloa kaikille niillle joita autat. Jos et huolehdi omasta jaksamisestasi et jaksa elää herkkyytesi varjojen kanssa. Niiden , jotka tulevat esille todella raskaina silloin, kun olet väsynyt.

Varjot obat kuitenkin 90 prosenttisesti kultaa kuten Jung on joskus todennut. Eli tähän asiaan sovellettuna voitaisiin ajatella, että kaikki se, mitä väsyneenä tai voimattomana koet itsellesi raskaiksi asioiksi kestää herkkyydessäsi, voit kääntää itsellesi voimavaraksi. Kaikki alkaa siitä, että huolehdit itsestäsi ja jaksamisestasi.

Kiitos, että kävit lukemassa kirjoitukseni, Joskus herkkyys voi aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia. Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitelmani, Murehditko, vatvotko tai ylianalysoitko kaiken TÄSTÄ.

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää