Koetko, että herkkyytesi aiheuttaa muutosvastarintaa?

Posted on 15 huhtikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Koetko, että herkkyytesi aiheuttaa muutosvastarintaa?

Useat herkät kokevat, että rutiinit ja arjen tutut asiat tuovat turvaa elämään. Mutta mitä tapatuu, kun koko maailma muuttuu silmiesi edessä, etkä voi muuta, kuin sopeutua tähän kaikkeen. Aiheuttaako herkkyytesi sen, että koet muutoksen todella vaikeana ja arjen rutiinit rikkovana asiana vai koetko, että muutos on hyvä asia, jota olet jo oikeastaan odottanut?

Koetko, että herkkyytesi aiheuttaa muutosvastarintaa?

Moni ihminen, oli sitten herkkä tai ei, kokee maailmassa ja Suomessa vallitsevan poikkeustilan ahdistavana asiana. Onkin täysin ymmärrettävää, että tällainen yhtä äkkinen muutos, mihin et oikastaan voi vaikuttaa muutoin, kuin ohjeita seuraamalla, aiheuttaa hämmennytä ja ahdistusta. Mutta miten sinä herkkänä yleensä koet muutokset elämässää? Ovatko arjen rutiinit se, joka pitää pakkasi kasassa, vai janoatko uusia kokemuksia ja näet, ettei mikään asia ole muuttumaton. Ei edes maailman tilanne?

Uskoisin, että suuri ero siihen,miten reagoit muutoksiin, oli ne sitten ainoastaan sinuun tai koko maailmaan liittyviä, ovat yhteydessä siihen, oletko introvertti tai extrovertti. Useimmat introverttiyteen kallistuvat herkät ovat kokeneet parhaaksi oman jaksamisen kannalta sen, että he pitävät yllä tiettyjä rutiineja esimerkiksi nukkumisen ja syömisen sekä työn ja harrastusten välillä. Extrovertti herkkä voi kokea, ettei rutiineja niin tarvitse muutakuin silloin, kun on palautumisen aika.

Miksi muutos on niin vaikea hyväksyä ja etenkin toteuttaa?

Jokainen muutos tarvitsee motivaattorin. Tällä hetkellä sopeudumme suureen vapaaseen liikkumiseen liittyvään muutokseen sen vuoksi, ettemme levittäisi koronaa enemmän, kuin sairaanhoitokapasiteettimme kestää. Suurin henkilökohtainen motivaattori kuitenkin taitaa olla se, että itse ja lähimmäisemme pysyvät terveinä. Emme halua ottaa turhaa riskiä.

Mutta jos puhutaan elämänmuutoksesta tai jostain enemmän henkilökohtaisesta muutoksesta, voivat motivaattorit olla vaikeampia määrittää. Olen kuullut sanonnan ettei kukaan ihminen muutu tai tee muutosta elämässään, ennenkuin ajatus samana pysymisestä on kamalampi, kuin ajatus muutosesta. Tämä onkin asian ydin. Onnistumme tekemään muutoksen, oli se mikä vain, ainoastaan silloin kun ajatus siitä, ettei mikään muutu aiheuttaa enemmän ahdistusta, kuin se, että joutuu muutoksen pyörteeseen.

Ja vaikka olisitkin jo päätynyt ajatukseen siitä, ettei elämää voi jatkaa samalla tavalla kuin ennen, on itse totetus todella vaikeaa. Se vaatii niin paljon, tahtoa, työtä ja uskoa siihen, että kaikki onnistuu. Monesti joudut aloittamaan alusta kerta toisensa jälkeen ja jos tavoitteesi ei ole kirkkaana mielessäsi, on motivaation hengissä pitäminen ajoittain vaikeaa.

Miten herkkänä voit asennoitumisellla parantaa reagointiasi muutoseen?

Jos ensimmäinen reaktiosi muutoseen ja muutoksiin aina on ei, voit kysyä itseltäsi, mistä tämä johtuu? Aiheuttaako kenties pelko välittömän ei- reaktion vai johtuuko tämä siitä, ettet millään jaksaisi opetella mitään uusia toimintatapoja, ja mistä tämä sitten johtuu?

Jos taas olet aina ensimmäinen joka hihkuu innosta jokaisen muutoksen kohdalla voit myös sinä kysyä itseltäsi kysymyksen, mistä tämä johtuu? Rakastatko muutoksia siksi, ettet jaksa harmaata arkea, vai oletko vain niin täynnä nykyistä tilannetta, ettet enää kestä ajatusta siitä, että mikään ei muutu?

Oli miten oli, on terveellistä välillä pysähtyä, johtui se sitten omasta tahdosta tai pakon sanelemana, ja miettiä omia reaktiotaan eri asioihin, kuten esimerkiksi muutokseen. Onko tarpeellista, että toimii oman ensimmäisen reaktion synnyttämän ajatuksen kautta, vai voisiko kenties miettiä, mistä johtuu, että reagoin tällä tavalla?

Toivottavasti kirjoitelma, Koetko, että herkkyytesi aiheuttaa muutosvastarintaa, oli sinulle ajatuksia herättävä. Jos haluat lukea aikaisemman kirjoitelmani Tärkeintä, mitä voit herkkänä tehdä, voit lukea sen suoraan täältä.