Kun ymmärrät herkkyytesi, voi menneisyytesi muuttua

Posted on 13 toukokuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Kun ymmärrät herkkyytesi, voi menneisyytesi muuttua

Monella herkällä on kipeitä muistoja ja tapahtumia, jotka pahimmillaan vainoavat vielä tänäkin päivänä.

Vanhempien, ystävien jopa ventovieraiden sanomiset ja tekemiset ovat voineet jäädä kummittelemaan taustalle ja ne ovat muuttuneet sinulle totuuksiksi.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun herkkyyden oivalluttuasi alatkin tulkitsemaan menneisyyttäsi uudelleen?

Kun ymmärrät herkkyytesi, voi menneisyytesi muuttua

Kuten olen jo monta kertaa aiemmin todennut, herkkyys nähdään ja koetaan vielä tänäkin päivänä Suomalaisessa kulttuurissa valitettavan usein heikkoutena. Toivottavasti sinä olet kuitenkin jo ymmärtänyt, että tämä ei ole totta. Totta on se, että sinulla on synnynnäiinen piirre, joka aiheuttaa sen, että otat vastaan enemmän ärsykkeitä niin sisäisiä, kuin ulkoisia.

Tämä piirre saa sinussa aikaiseksi monenlaisia reaktioita, kuten esimerkiksi sen, että tiedostat ympäristösi vivahteet tai muiden ihmisten mielialat. Ehkä olet todella aistiherkkä ja reagoit vahvasti ääniin, valoon, hajuun, makuun tai kosketukseen. Saatat olla henkilö, joka väsyy sosiaalisista tilanteista tai ylivirittyy helposti. Voit myös olla empaattinen, tunnollinen tai järkytyt suurista elämänmuutoksista.

Kaikki tämä voi tuntua kummalliselta, jos et ole tiedostanut tai hyväksynyt, että ne ovat yleisiä herkkyyden piirteitä. Täysin luonnollisia reagointitapoja sinulle, mutta ei välttämättä ihmisille, jotka ovat ympärilläsi.

Se, ettet ole tiedostanut herkkyyttäsi, voi olla syy monenlaiseen uskomukseen, jota kannat mukanasi. Voit tuntea huonommuutta, epäonnistumista tai että olet jotenkin vääränlainen.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun käyt jonkin tapahtuman läpi uudelleen tiedostaen oman herkkyytesi, voiko se aiheuttaa sinussa jonkin parantavan prosessin alun?

Menneisyyden tapahtumat voivat saada uuden merkityksen, kun käsittelet niitä sen pohjalta, että sinä olet herkkä. Kun herkkyydestäsi tulee sinulle hyväksytty luonteenpiirre, voit palata menneisyytesi tapahtumiin ja käydä ne läpi uudelleen.

Kun tulkitset tapahtuman uudelleen, voit aloittaa siitä, että muistelet jotain tapahtumaa, joka on jäänyt mieleesi kummittelemaan. Tämä voi tuntua vaikealta ja jopa tuskalliselta, mutta on sen arvoista.

Käy läpi silloiset tuntemuksesi ja reaktiosi. Mieti sitten mistä nämä johtuivat.

Nyt voit lisätä tarinaan uuden näkökulmasi, sen, että olet herkkä. Miten tämä muuttaa tarinaa? Olisiko tapahtuma muuttunut, jos sinulla siinä tilanteessa olisi ollut enemmän ymmärrystä omasta herkkyydestäsi?

Älä soimaa itseäsi tapahtuneesta, koska silloin et tiedostanut herkkyyttäsi, mutta voit tunnustella sitä, mitä tunteita tämä sinussa herättää.

Kun nyt tulkitset tapahtuman uudelleen, tiedostaen herkkyytesi ja olemalla lempeä itsellesi, onko tapahtuma saanut uuden merkityksen?

Esimerkki tapahtumasta, joka voi aiheuttaa väärän tulkinnan

Olin itse noin viisi vuotias, kun olin isäni ja pappani kanssa ajelulla. Autosta puhkesi ajon aikana rengas ja jouduimme pysähtymään tien viereen. Isäni oli mielestäni vihainen, kun puhui kovaan ääneen. Hätäännyin ja aloin itkemään, jolloin isäni sanoi; ”älä sinä ala siinä itkemään”.

Pappani lohdutti minua sanomalla, ettei ole mitään hätää ja saimme renkaan korjattua. Tunsin kuitenkin itseni surulliseksi. Olin tehnyt väärin, koska en ollut osannut olla itkemättä. Vielä tänäkin päivänä voin muistaa tapahtuman ja tuntemukseni todella tarkasti.

Se, että tämä tapahtuma sai minussa aikaiseksi huonommuuden tunteita ei varmasti ollut kenenkään tarkoitus. Tilanne vain oli stressaava, niin isälleni, kuin minulle ja reagoimme siihen molemmat oman herkkyytemme kautta.

Ainoa rauhallisesti reagoiva olikin pappani, joka sodan käyneenä miehenä ei vähästä hätkähtänyt. Hän osasi rauhoitella niin minua kuin isääni, mutta kuitenkin tunsin pitkään, että tilanne paheni takiani.

Kun olen läpikäynyt tilanteen uuden tietämykseni valossa, olen ymmärtänyt monta asiaa. Se, että hätäännyin tilanteesta, johtui suoraan siitä, että imin itseeni isäni stressin. Kun itse hätäännyin, sai herkkyys minussa aikaiseksi itkun.

Ihan luonnollinen reaktio sanoisin. Isäni, joka myös on herkkä, stressaantui vieläkin enemmän, kun huomasi minun hädän. Hänen stressi taas laukesi suuttumuksena, joka valitettavasti kohdistui minuun.

Pala palalta tapahtumat saavat uuden valon ja voit vapauttaa itsesi turhista uskomuksista

Kun aloitat matkan kohti menneisyytesi tapahtumia, ei kannata haukata liian suurta palaa kerrallaan. Riittää, että käyt läpi yhden tapahtuman kerrallaan ja pidät hieman taukoa näiden välissä. Annat aivoillesi ja kehollesi aikaa hyväksyä uusi tarina.

Kokemuksesta voin kertoa, että monta asiaa voi muuttua, jos työstät asioita läpi tällä tavalla. Voit uuden tietämyksesi kautta nähdä tapahtumat uudessa valossa ja ne eivät enää vainoa sinua samalla tavoin. Tärkeää on kuitenkin se, ettet missään nimessä enää syyllistä itseäsi kaikista elämässäsi tapahtuneista asioista. Liiaallinen itsekritiikki ei tule viemään sinua eteenpäin.

Ne uskomukset mitkä sinussa on menneisyytesi tapahtumien kautta syntyneet voivat näyttäytyä täysin vääriksi. Ymmärrät, että mikään yksittäinen tapahtuma ei voi määrittää sinua ihmisenä.

On melkoisen vapauttavaa, kun ymmärrät oman reaktiosi tilanteeseen tai tapahtumaan johtuneen herkkyydestäsi, tästä luontaisesta piirteestäsi, ei siitä, että olit vääränlainen tai liian sitä tai tätä.

Nämä menneisyyden uskomukset ovat onneksi muokattavissa. Voit niitä murtamalla saada elämääsi aivan uuden vapauden, ilon ja keveyden. Et olekaan sitä, mitä aina olet luullut, olet niin paljon enemmän.

Kiitos, että kävit lukemassa kirjoitelmani; Kun ymmärrät herkkyytesi, voi koko mennesyytesi muuttua. Jos haluat voit käysä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni; Kuinka voit opetella näkemään herkkyyden positiiviset puolet täältä.