Tärkeintä, mitä voit herkkänä tehdä

Posted on 8 huhtikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Tärkeintä, mitä voit herkkänä tehdä

Herkkyys ja erityisherkkyys ovat käsitteitä, joihin liittyy paljon mielipiteitä ja uskomuksia. Mutta onko niin, että herkkä ihminen on kovemmilla kuin muut herkkyytensä vuoksi, vai voisitko elää niin, että herkkyys olisi vain yksi luonteenpiirre muiden joukossa?

Tärkeintä, mitä voit herkkänä tehdä

Olen usein lukenut tai kuullut juttuja siitä, miten herkkyys tai erityisherkkyys voivat vaikeuttaa sitä ja tätä elämässä. Toiset ovat herkkiä aistimuksille, toisten ihmisten tunteille tai hajuille ja äänille. Toisilla suuret ihmisjoukot ja tilanteet, joissa tapahtuu paljon kerrallaan väsyttävät ja vievät energiaa.

Mutta voisiko herkkyyden vain kääntää itselleen positiiviseksi asiaksi? Sen sijaan, että koko ajan keskittyy sen tuomiin rajoituksiin voisit tehdä päätöksen, että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet ja alat rajoittamisen sijaan elämään elämääsi.

On selvää, että kaikki luonteenpiirteemme, oli se sitten herkkyys, uteliaisuus, suvaitsevuus tai laiskuus, kyynisyys tai tekopyhyys ovat meidän ominaisuuksia, mutta ne eivät kuitenkaan yksittäin määrää, ketä me olemme. Tarkoitan sitä, että jokainen herkkä on niin paljon muutakin, kuin herkkä.

Jos alamme elää ainoastaan herkkyytemme ehdoilla voimme huomaamattamme tehdä elämästämme paljon vaikeampaa, kuin mitä sen kuuluisi olla.

Ehdotankin sinua miettimään, ihan tosissasi, mitä muuta sinä olet kuin herkkä? Oletko kenties antelias, emotionaalinen, introvertti, extrovertti, huolellinen? Onko sinulla huumorintajua, karsimaattisuutta tai luovuutta? Tunnistatko itsessäsi levottomuuden, rauhallisuuden tai tahdonvoiman?

Kun alat tiedostamaan omia persoonallisuudenpiirteitä ja etenkin sen, että sinussa on niin paljon muutakin, kuin herkkyys opit vähitellen hyväksymään herkkyyden vain yhdeksi osaksi sinua. Se ei yksistään määritä sitä mitä sinä olet.

Olet niin paljon enemmän kuin herkkyytesi

On tärkeää, että ihmiset tiedostavat oman herkkyytensä ja tutustuvat siihen, mitä se on ja mitä se ei ole. Vieläkin meissä Suomalaisissa on juurtuneena ajatus vahvasta ja heikosta ihmisestä, ihan ymmärrettävistä syistä, mutta mielestäni olisi kuitenkin jo aika päästää irti näistä uskomuksista. Koska uskomuksiahan ne ovat, eivätkä missään nimessä totuuksia.

Se, että ihminen on herkkä ei tarkoita sitä, että hän olisi heikko tai vaatisi erityisen hellää huomiota tai käsittelyä toisilta. On helppo uhriutua ja nostaa kädet ilmaan, koska on herkkä, mutta silloin et pääse elämään parasta elämääsi. Sen voit vain tehdä, jos ymmärrät omaa herkkyyttäsi ja samalla tiedostat, ettei se ole ainoa luonteenpiirre sinussa, eikä se ainakaan ole huonoin luonteenpiirteesi.

Kuinka oppia elämään parasta elämää herkkyytensä kanssa?

Kun olet todennut, ettei herkkyys itsessään määritä sinua voit antaa sille mahdollisuuden tulla osaksi sinua ja poimia siitä sen parhaat palat. Kun aikaisemmin ajattelit, etten voi tehdä sitä tai tätä, koska olet herkkä, voitkin tukeutua esimerkiksi siihen, että olet luonteeltasi myös utelias ja haluat sen vuoksi kokeilla, miltä jonkin asian tekeminen tuntuu. Pysytkö mukana ajatuksessani?

Toisissa tilanteissa voi olla ihan hyvä tiedostaa oma herkkyys, tarkoitan tilanteita, joissa huomaat tuntevasi tai aistivasi jotain ympärilläsi tai toisissa ihmisissä. Kun tiedostat tämän johtuvan siitä, että olet herkkä, voit antaa näiden tuntemuksien tulla ja mennä ilman, että takerrut siihen tai annat sen vaikeuttaa omaa olemistasi.

Mutta ennen kaikkea on tärkeää, että huolehdit itsestäsi, niin kehollisesti kuin mentaalisesti. Kun olet itsesi kanssa tasapainossa voit hyödyntää kaikkia luonteenpiirteitäsi paremmin. Maailma ja eläminen yleensäkin tuntuu paremmalta ja kauniimmalta, kun nukut hyvin, syöt hyvin ja huolehdit omasta jaksamisestai. Hyvin yksinkertaista, mutta niin vaikeaa, tiedän.

Kiitos, että luit kirjoitelmani Tärkeintä, mitä voit herkkänä tehdä? Jos mielenkiintoa herkkyyteen riittää, voit lukea aikaisemman kirjoitukseni siitä, miten herkkänä kestät pettymyksiä täältä