Mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat?

Posted on 11 helmikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat?

Herkkyys on yksi vahvuus ja lahja muiden joukossa. Se ei ole mitään huonompaa tai parempaa, kuin muut vahvuudet tai lahjat. Tarkoituksenani onkin nyt saada sinut pohtimaan, mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat sekä jakaa teidän kanssanne itse hyväksi kokemani työkalut.

Mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat?

Meillä herkillä on herkempi hermostollinen systeemi, joka tekee sen, että otamme koko ajan vastaan enemmän informaatiota, kuin muut ihmiset. Myös aivomme toimivat hieman eri lailla tämän vuoksi. Herkkyys voi ilmetä energioiden kokemisena ja silloin toisten ihmisten tunteiden kokeminen, äänien ja valon herkkyys jopa hajut ja maut voidaan kokea vahvasti.

Tämän lisäksi herkät ovat usein erittäin empaattisia ja meillä on helppo tuntea toisten ihmisten tunteita ja olotiloja. Me myös työstämme kaiken tuntemamme ja kokemuksemme vahvemmin kuin ei sensitiiviset ihmiset. Rakastamme siis syvällisiä keskusteluja ja paneudumme mielellämme henkisyyteen ja elämäntarkoituksen pohdintaan.

Tietoisuutemme ei ole heikkoutta

Usein herkät henkilöt voivat kokea itsensä huonoksi tai että heissä on jotain vikana. Olemme voineet kuulla lukemattomia kertoja elämämme aikana, että olemme liian totisia, ajattelemme liika tai tunnemme liikaa; ”älä ole niin herkkä”. Mutta eihän herkkyydessä ole mitään vikaa. Me olemme vain tietoisia, me tunnemme ympäristömme ja sen mitä ympärillämme tapahtuu.

Tämä on tietoisuutta ei heikkoutta. On hienoa, että meitä ihmisiä on erilaisia ja kaikki ihmiset voivat antaa maailmalle jotain, jopa me erityisherkät.

Neuvoja ja keinoja, konkreettisia työkaluja, joiden avulla sinäkin voit elää ihanaa ja kevyttä elämää erityisherkkänä ja oppia käyttämään sitä eduksesi, jotta voit elää parasta elämääsi.

Useat erityisherkät tuntevat itsensä jotenkin vääränlaiseksi, koska tuntevat niin paljon. Monet ovat ehkä saaneet kuulla ”älä ole niin herkkä”, ”älä ajattele niin paljon” lukuisia kertoja elämänsä aikana. Mutta eihän herkkyydessä ole mitään väärää.

Muutama neuvo ja esimerkki, joita voit käyttää, jotta pääset elämään parhaita mahdollista elämääsi.

Voisimmeko sen sijaan, että tunnemme olevamme väärälaisia ajatella olevamme tietoisia. Mehän tiedostamme asioita ympärillämme ja eihän se voi olla väärää. Pitäisikö meidän ajatella, että me vain olemme hieman erilaisia ja erilaisuushan on jotain todella kaunista. Mekin voimme siis antaa tälle maailmalle jotain; erilaisuutemme.

Joskus voi jopa olla todella ihanaa viettää aikaa ei herkän henkilön seurassa, koska se on niin helppoa. He eivät takerru joka asiaan ja analysoi ympäristöään koko ajan ja silloin mekin voimme jopa hetkeksi rentoutua.

Yksi tärkeimpiä työkaluja, joita herkkänä voi käyttää on intuitio ja opetella luottamaan siihen, että joskus vain tiedät asioita. Elaine Aron on tästä kertonut kirjassaan Highly sensitive person. Meille tämä ominaisuus voi joskus tuntua itsestään selvältä ja unohdamme, etteivät kaikki ihmiset esimerkiksi tunne toisten ihmisten tunnetiloja.

Kaikki ihmiset tietenkin tuntevat eri tunteita, oloa, surua, ärsytytystä jne., mutta me herkät tunnemme enemmän. Kuitenkin mekin tunnemme eri lailla, onhan meissäkin eroja, jopa niinkin suuria, että toiset ovat introverttejä ja toiset extroverttejä.

Eli lyhyesti:

  • Et ole vääränlainen, olet erilainen ja erilaisuus on kaunista
  • Vietä välillä aikaasi jonkun kanssa, joka ei ole herkkä; se voi olla helppoa olemista
  • Opettele luottamaan intuitioosi; useimmiten se tietää, miten toimia
  • Muista, etteivät kaikki ihmiset tunne toisten tunnetiloja; se on meidän herkkien salainen taitomme.

Mutta mitä ne tunteet sitten ovat?

Kaikkihan on loppu pelissä energiaa, jopa tieteen mielestä. Silloinhan tunteetkin ovat energiaa, joka liikkuu kehoissamme. Tämä energia ei siis kuulu kenellekään, vaan se liikkuu meidän ihmisten, eläinten välissä värähdellen.

Me herkät otamme usein vastaan todella paljon näitä värähtelyitä, joita me kutsumme tunteiksi ja olisikin todella tärkeää, että pysähtyisimme kysymään itseltämme, onko tämä minulle kuuluva tunne vai ei.

Kaikki tunteet ovat ok. On hyvä opetella hyväksymään omat tunteensa ilman että jaottelee niitä hyviin ja huonoihin tunteisiin. Lapsesta asti olemme tietenkin saaneet kuulla lauseita kuin ”älä ole niin vihainen, älä ole niin iloinen, älä näytä liika mitään tunteita, jottei ihmiset ympärillä kiusaannu. Kuka tämänkin on keksinyt, tunteethan ovat positiivinen asia, ei mitään vaarallista vain energiaa.

Onkin hyvä opetella hyväksymään omat tunteensa, ei arvioida niitä vaan ottaa ne vastaan kuten ne tulevat. Usein arviointi ja arvottaminen tässä tapauksessa vain hankaloittavat tilannetta. Kiinnostavaa sinänsä on se, että me todellakin arvotamme kaikki tunteemme positiivisiin ja negatiivisiin. Huomaat sen, jos pohdit tilannetta hetken.

Mutta ajattele, jos sinussa ei olekaan mitään vikaa, olet vain herkempi, kuin muut. Ajattele, jos tämä onkin ihan ok ja että erityisherkkyytesi onkin suuri lahja; saat tuntea ja kokea kaiken intensiivisemmin.

Ajatella, että ole ihan hyvä tuollaisena, kuin olet.

Toivottavasti pidit postauksesta; mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat.