Miten hyväksyä ne hetket, kun herkkyys vie voimasi?

Posted on 1 heinäkuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Miten hyväksyä ne hetket, kun herkkyys vie voimasi?

Olin jo aloitellut kirjoitusta ihan eri aiheesta, mutta tunsin, ettei energiani ole nyt ihan kohdillaan sitä varten. Tämän vuoksi päätin kirjoittaa siitä, miten herkkyys välillä vie kaikki voimat, siis ihan kaikki. Herkkyys on ihana asia silloin, kun olet voimissasi ja muistat pitää huolen itsestäsi ja jaksamisestasi. Mutta mitä teet silloin, kun voimasi ovat lopussa ja kaikki tuntuu raskaalta?

Miten hyväksyä ne hetket, kun herkkyys vie voimasi?

Tunnistatko itsessäsi sen piirteen, että olet toisinaan vahva ja toisinaan täysin voimaton? Tämä piirre on aika yleinen meissä herkissä ja johtuu täysin aivojemme ja hermostomme rakenteista. Kun olet vahva, olet todella aikaansaava ja tehokas. Olet tasapainossa itsesi kanssa ja elämä hymyilee. Kun taas voimasi ovat lopussa, joko liiallisesta aisti- tai tunneärsykkeistä tai ihan vain liiallisesta tekemisestä, haluat vain piiloutua lähimmän kiven alle, jotta saisit vain olla rauhassa.

Tämä on ihan normaalia kaikille ihmisille, mutta erityisesti se vaikuttaa meidän herkkien elämänlaatuun. Olemme saaneet syntymälahjana aivot, jotka käsittelevät informaatiota syvemmin ja analysoivat faktaa perusteellisemmin. Aivomme myös huomioi ympäristössämme sellaisia yksityiskohtia, jotka saattavat muilta jäädä huomaamatta. Tästä johtuen aivomme voivat välillä ylikuormittua ja tarvitsemme palautumisaikaa, jotta taas jaksamme.

Vaikenta itselleni on aikaisemmin ollut se, etten ole ymmärtänyt, miksi toisinaan olen niin väsynyt ja voimaton. Olen soimannut itseäni tästä ominaisuudesta ja yrittänyt jaksaa ja pinnistellä toisten tahdissa.

Kun ymmärsin olevani herkkä ja hankin itselleni lisää tietoa tästä luonteenpiirteestä, ymmärsin, että tämä kaikki johtuu juuri siitä, herkkyydestä. En ole huonompi tai vääränlainen vaan minulla, kuten sinullakin on synnynnäinen piirre, joka aiheuttaa suuremman tarpeen levolle.

Se, että tiedostaa väsymyksen ja jaksamattomuuden johtuvan herkkyydestä on suuri helpotus, mutta sen hyväksyminen on vaikeampaa, varsinkin jos on ollut minunlaillani jatkuvasti suorittavaa tyyppiä.

Tasapainoinen elämä, herkän ihmisen pelastus

Kun herkkänä elät mahdollisimman tasapainoista elämää, eli syöt terveellisesti, liikut tarpeeksi ja ennenkaikkea, saat aikaa levolle ja palautumiselle, voit yksinkertaisesti hyvin. Herkkyytesi ei tunnu painolastilta eikä se vie sinulta voimia.

Mutta harvoin elämä on mahdollista pitää jatkuvassa tasapainossa, elämällä kun on tapana yllätää. Kun huomaat, että olet joutunut tilanteeseen, jossa voimasi ovat vähenemässä, tai olet joutumassa ylivirittyneeseen tilaan kehoitan sinua pysähtymään. Pysähdy ja mieti, mitä minun oikeasti on tarpeen tehdä. Onko pakko hoitaa kaikki asiat yhdellä kertaa, vai voiko ne tehdä pitemmällä aikajanalla. Onko pakko lähteä kotoa mihinkään, jos tuntuu, että ainoa paikka maailmassa mihin tahtoisi mennä on oma sänky?

Liian usein me myös venymme ja taivumme toisten ihmisten hyväksi. Olemme aina valmiita auttamaan toisia ja unohdamme sen tärkeimmän huollettavan, itsemme. Kun emme muista huolehtia omasta jaksamisestamme joudumme kerta toisen jälkeen samaan kuoppaan, väsytämme itsemme.

On ihan ok olla väsynyt ja pois pelistä hetken

Ainoa tapa, jolla herkkänä saat voimasi takaisin, on se, että lepäät, otat omaa aikaa ja annat kehollesi ja aivoillesi luvan olla väsyneitä. Se, että yrität vieläkin pinnistellä ja jatkaa eteenpäin ei aiheuta muuta, kuin turhaa itkua ja hammastenkiristystä.

Kun hyväksyt ne päivät, jolloin et ole täydessä iskussa ja tiedostat sen johtuvan herkkyydestäsi, tulee elämästäsi helpompaa. Sinun ei tarvitse enää soimata itseäsi huonommuudesta. Voit olla armollisempi itseäsi kohtaan ja todeta, ”nyt on tämän aika, kun nyt lepään olen taas jonkin ajan päästä takaisin kentällä”.

Herkkyyteen liittyy niin paljon hyvää ja kaunista, älä pilaa sitä sillä, ettet anna itsellesi ja aivoillesi aikaa palautua.

Kun huomaat, että voimasi ovat vähenemässä tai olet ylivirittynyt

  • Pysähdy, tiedosta tilanne
  • Anna itsellesi lupa olla väsynyt
  • Lepää
  • Syö terveellisesti
  • Palaudu tekemällä jotain mielekästä

Kaikki yksinkertaisemmat asiat ovat aina niitä, joita on vaikeinta noudattaa. Ylläoleva listaus on muistutus siitä. Ole armollinen iteäsi kohtaan ja anna aikaa palautumiselle, silloin kun olet sen tarpeessa. Olet ainutlaatuinen ja huolenpidon arvoinen,

Kiitos, että luit kirjoitelmani Miten hyväksyä ne hetket, kun herkkyys vie voimasi? Jos haluat voit käydä lukemassa aikaisemman kijoitukseni Onko pakko suorittaa, josei jaksa täältä.