Miten pääset herkkänä yli pettymyksistä?

Posted on 1 huhtikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Miten pääset herkkänä yli pettymyksistä?

Tiedätkö tunteen, kun olet ensin tehnyt herkän luonteenpiirteesi mukaisesti suuret ja yksityiskohtaiset suunnitelmat jollekin asialle tai tapahtumalle ja sitten mikään ei menekään tekemiesi suunnitelmien mukaisesti.

Murskaava tunne, eikö niin? Mutta pettymyksen tunnekin on vain tunne ja voit itse valita, annatko sen vaikuttaa koko elämääsi vai otatko tunteen vastaan ja yrität oppia siitä jotain.

 

Miten pääset herkkänä yli pettymyksistä?

Kuten kaikille ihmisille, myös meille herkille sattuu ja tapahtuu asioita, joihin emme aina voi vaikuttaa.

Se pettymyksen määrä, kun olet suunnitellut koko talven tulevaa kesälomaa ja sen alkaessa mikään ei mene niin kuin olit ajatellut, tai olet tehnyt minuutti aikataulun päivällesi eikä mikään mene putkeen. Tai kuten minulle alkutalvesta kävi, kun suurin suunnitelmin ja odotuksin aloitin verkkokurssini myynnin, eikä se sitten myynytkään.

Herkkänä ihmisenä olet usein todella tarkka suunnittelija ja haluat, että kaikki menee niin kuin suunnitelmassa. Kun näin ei sitten tapahdu, voit tuntea järjetöntä pettymystä ja epäonnistumista.

Herkkänä ihmisenä olet taipuvainen myös armottomuuteen ja itsesi piiskaamiseen ja se vasta tekeekin pettymyksistä ja epäonnistumisista murskaavan kokemuksen. Mutta pitääkö tämän olla näin. Eikö voisi sen sijaan, että ruoskii itseään epäonnistumisesta ajatella, että tämäkin kokemus opettaa minulle jotain.

Oletko epäonnistunut ihmisenä, jos suunnitelmasi pettävät sinut?

Uskon, että sinäkin olet joskus tehnyt niin kuin minä ennen kuin tutustuin omaan herkkyyteeni. Tunsit olevasi huono ihminen, kun epäonnistuit jossain tai tunsit pettymystä siitä, ettei jokin mennytkään niin kuin olisit halunnut. Otit täyden vastuun koko universumimme tapahtumista ja syytit itseäsi siitä, etteivät asiat onnistuneet. Mutta eihän mikään pettymys tai epäonnistuminen kerro sinun ihmisarvoasi.

Kun itse ymmärsin olevani herkkä ja etsin siitä tietoa, ymmärsin pikkuhiljaa myös sen, että en pysty hallitsemaan kaikkia tai kaikkea ympärilläni. Jokainen ihminen on vastuussa vain omista tekemisistään ja ympärillämme tapahtuu asioita, joihin emme vain voi vaikuttaa. Tämä helpotti omaa tuskaani paljon, koska olin aina ottanut vastuun kaikesta ja kaikista.

Suurin oivallukseni oli kuitenkin se, että ymmärsin sen, että teen sitten mitä vain se on aina riittävästi. Usein sitä herkkänä ihmisenä haluaa olla täydellinen ja vähän kuin joku yli-ihminen, joka aina tekee vähän enemmän kuin olisi tarpeellista.

Se, että asiat eivät aina mene, kuten olet sen tarkasti suunnitellut voi kuitenkin olla ihan hyvä asia. Joskus voi olla hyvä, etteivät kaikki suunnitelmat toteudu pikkutarkasti tai ollenkaan, koska eihän elämää voi suunnitella, se pitää elää ja tuntea pettymyksineen kaikkineen.

Miten sitten voit päästä yli pettymyksen ja epäonnistumisen tunteesta?

Kuten jo aikaisemminkin olen todennut kirjoituksessa, mitä kaikki tuntemamme tunteet oikeastaan ovat, , tunteet ovat vain energiaa. Ne voivat lamauttaa sinut, tai ne voivat työntää sinua eteenpäin. Tärkeää on se, ettet patoa niitä sisääsi vain annat niiden tulla ja sitten myös mennä.

Kun itse ymmärsin, etten tule saamaan verkkokurssilleni myyntiä, tunsin todella suurta pettymystä ja epätoivoa, miksi kukaan ei halua käydä verkkokurssillani. Ensi alkuun tunsin, että vanhat toimintamallini pettymyksen edessä alkavat ottaa valtaa, olin epäonnistunut, eli olen epäonnistunut. Mutta sitten ymmärsin pysähtyä ja kysyä itseltäni, onko tämä totta.

Olenko todella epäonnistunut ihminen sen vuoksi, etten onnistunut myymään verkkokurssia. Olenko huonompi ihminen tämän takia vai onko kyse siitä, ettei aika ollut oikea, kurssi vääränlainen tai jotain ihan muuta. Annanko todella tämän määrittää omaa arvoani ihmisenä.

Arvaatkin varmaan mikä vastaukseni oli. No en todellakaan anna. Olen ihan yhtä hyvä ihminen tänä päivänä kuin ennen koko kurssi ideaa. Muuta miten pääsin tähän pisteeseen, että osasin pysähtyä?

Miten sinäkin voi oppia pysähtymään ja arvioimaan pettymyksen jälkeisiä tunteita?

Kun epäonnistut tai tunnet pettymystä jotain asiaa, tapahtumaa tai vaikka toisen henkilön tekemisien tai sanomisien takia on tärkeää, ettet jää siihen tunteeseen vellomaan. Sen sijaan, että siirrät syyn itseäsi tai edes toisia ihmisiä kohtaan, pysähdy ja anna pettymyksen tunteen todellakin tulla. Sinä saat olla pettynyt, sinä saat olla harmissasi tai surullinen epäonnistumisesi vuoksi, muuta anna tämän tunteen tulla ja sitten voit päästää siitä irti.

Pahinta mitä voit tehdä itsellesi on se, että jäät tunteeseen kiinni, se kasvattaa katkeruutta ja vihaa sisälläsi ja alat pahimmassa tapauksessa etsimään syyllistä.

Mielestäni syyllisiä harvoin on. Kun petyt toisen ihmisen tekoihin tai sanoihin, petyt usein omiin mielikuviisi siitä, mitä sinä olisit halunnut toisen tekevän tai sanovan. Jos tunnet pettymystä ympärilläsi tapahtuviin asioihin tai siihen, ettei asiat menneet suunnitelmiesi mukaan, olet halunnut ehkä liikaa hallita elämää, jota ei muuten voi hallita.

Mutta mitä pettymyksen tunteella voi tehdä?

Pettymyksen tunteen voit ensisijaisesti ottaa itsellesi oppituntina siitä, ettei elämää voi hallita. Olet kuitenkin yrittänyt, tehnyt parhaasi ja se riittää. Jos lopputulos ei ollutkaan mieluinen voit valita lopetatko tähän vai yritätkö myöhemmin uudelleen.

Se, että petyit nyt tai tunnet epäonnistuneesi ei todellakaan tarkoita sitä, että näin olisi aina. Mutta ennen kuin aloitat uudelleen, oli se sitten uusi suunnitelma lomalle, viikonlopulle, johonkin tapahtumaan tai verkkokurssin tekemiseen, pysähdy, lepää ja hengitä. Laske hartiat ja anna itsellesi armoa. Kun tunnet, että voimasi ovat palanneet anna mennä. Näin minäkin tulen tekemään.

Ihanaa, että kävit lukemassa kirjoitukseni Miten pääset herkkänä yli pettymyksistä? Toivottavasti viihdyt sivullani ja haluat käydä lukemassa lisää herkkydestä esimerkiksi kirjoitukseni herkkyydestä, nopeudesta ja hitaudesta täältä.