Miten voit herkkänä suojata itsesi korona- ahdistukselta

Olemme taas pisteessä, jossa Korona- aiheet valtaavat median ja sairastuneisuus kasvavat kasvamistaan. Olemme tämän vuoden puolella saaneet ohjeistusta käsien pesusta, turvaväleistä ja maskien käytöstä. Kuitenkin olemme tilanteessa, jossa tauti jatkaa leviämistään ja sairaalat alkavat jälleen täyttyä vakavasti sairaistuneista covid-19 potilaista.

Miten tämä kaikki vaikuttaa meihin herkkiin? Meihin, jotka olemme tehneet kaikkemme, jottemme saisi tätä tautia tai mikä pahempaa, tartuttaisi jotain toista.

Miten tämä kaikki vaikuttaa mieleemme, joka todistetusti on alttiimpi ahdistumaan jo ihan piemistäkin arkipäivän asioista, puhumattakaan maailmanlaajuisesta pandemiasta.

Mikä tärkeintä, miten me voimme suojata itseämme, jottemme täysin lamaannu pelkoomme?

Miten voit herkkänä suojata itseäsi korona- ahdistukselta

Vuosi sitten, kukaan ei vielä ollut kuullutkaan taudista nimeltään Korona. Se oli meille korkeintaan lautapeli ja olutmerkki.

Sitten 2020 alkupuolella alkoi hiljalleen kuulua uutisia maailmalta, miten tämä tauti sairastuttaa kymmeniätuhansia ihmisiä, mutta elimme vielä luulossa, ettei epidemia koskaan löytäisi tietään Eurooppaan, saaatikaan pikkuruiseen Suomeen.

Kuinka väärässä me kaikki olimmekaan.

Jo keväällä me herkät koimme suurta ahdistusta taudin myötä, kuten varmasti kaikki muutkin ihmiset, koska kukaan ei oikeastaan tiennyt mitään koko taudista. Media mylläsi omaa agendaansa ja kauhukuvia maalailtiin jatkuvalla syötöllä.

Onneksi saimme silloin taudin leviämisen aisoihin ja saimme hieman hengähtää kesän ajan.

Nyt kaikki on taas alkanut alusta ja kiihtyvällä tahdilla

Me herkät, joiden luonteenpiirteeseen kuuluu automaattinen ulkoisten ja sisäisten ärsykkeiden syvällinen prosessointi joudumme taas tilanteeseen, josta emme ehkä ole edes kunnolla keväästä toipuneet.

Jatkuva tiedontulva ja uutisten ennusteet ja tiedotteet menevät syvälle ja ahdistus nousee haluamattamme. Asioidessamme saatamme ahdistua siitä, etteivät kaikki noudata turvävälejä, käytä maskeja ja näyttävät kulkevan kaupoissa olevien desifiointipisteiden ohi täysin vailla mielenkiintoa noudattaa edes tätä ohjetta.

Onneksi on olemassa muutama keino, joiden avulla voit herkkänä suojata itseäsi tältä ahdistukselta ja voit jatkaa elämääsi nauttien niistä pienistä asioista, joita edelleen on mahdollista tehdä, koronasta huolimatta.

Mitä voit tehdä, jottei korona kokonaan valtaa mieltäsi

Ensimmäinen ja ehkä tehokkain tapa on se, ettet enää seuraa mediaa ja tarkoitan nyt tällä iltapäivälehtiä ja muuta jatkuvaa uutisointia aiheesta. On toki todella tärkeää, että pysyy asioista perillä, mutta jokatuntinen päivitys asiassa ei palvele sinua millään lailla.

Sen sijaan, että olet jatkuvasti ajan tasalla voit päättää katsovasi vaikka uutiset kerran päivässä. Tämä kyllä pitää sinut ajantasalla ja kaikki ns. turhat klikkiotsikot jäävät sinulta näkemättä ja näin ollen mielesi voi rauhoittua.

Toinen asia, mitä voit tehdä on miettiä, mitkä ovat riskit omalla kohdallasi, mitä voit tehdä niiden minimoimiseksi vai teetkö jo kaiken, mitä voit?

Kolmas ja hyvin tärkeä asia, oli ahdistuksen syy mikä tahansa on se, että teet asioita, jotka tuovat sinulle mielihyvää. Se, että jatkuvasti mietit ja vatvot asioita, joihin sinulla yksistään on aika vähän vaikutusvaltaa ei ole sinulle hyväksi.

Jos sen sijaan, että mietit kaikkea negatiivista, mitä pandemia maailmassa, tai sinun elämässä aiheuttaa keskityt siihen kaikkeen hyvään, mitä edelleen voit tehdä helpottaa se myös sinun ahdistustasi.

Mikä kaikki on mahdollista vaikka pandemia jyllääkin

Loppujen lopuksi meiltä ei ole kielletty kovin monta asiaa. Se voi tuntua, ettei mitään voi tai saa tehdä, mutta jos pysähdyt hetkeksi voit huomata, että oikeastaan kaiken voit edelleen tehdä, mutta hieman erilailla, kuin mihin olemme aikaisemmin tottuneet.

Esimerkiksi tällä hetkellä moni kunta ja kaupunki on joutunut sulkemaan niin teattereita, kirjastoja, liikuntapaikkoja jne.

Edelleen on mahdollista katsoa isojakin esityksiä eri kanavien kautta netissä, lukea e-kirja ja ulkoilla ulkona tai liikkua kotona jonkin ”nettijumpan” avulla.

Meitä on neuvottu oleskelemaan mahdollisimman paljon omassa perhepiirissä ja välttämään ”turhaa” matkustamista.

Kukaan ei ole kieltänyt meitä pitämästä yhteyttä toisiimme puhelimitse tai jopa videopuhelimitse.

Kaikki, mitä tarvitsemme on oikeastaam mahdollista tilata netin kautta, joten emme oikeastaan jää ilman mitään tarvitsemaamme. Emme vain saa haluamaamme tarviketta heti käsiimme.

Jos oikein pysähdymme miettimään, olemme oikeastaan aika onnekkaassa tilanteessa, ajatelkaa, jos tämä pandemia olisi jyllännyt ennen internetin yleistymistä, missä suossa silloin olisimmekaan, vai olisimmeko, sitä sopii pohtia.

Ennenkaikkea on tärkeä tiedostaa, ettei tämäkään kestä ikuisesti, vielä jonain päivänä voimme elää ilman pandemian pelkoa ja ahdistua vain ihan tavallisista arkiasioista.

Kiitos, että luit kirjoitelmani,Miten voit herkkänä suojata itsesi korona- ahdistukselta. Jos haluat voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitelmani, millä tavoin voit herkkänä rauhoittaa mielesi TÄSTÄ

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää