Näin elämä voi muuttua, kun tiedostat herkkyytesi

Posted on 22 tammikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Näin elämä voi muuttua, kun tiedostat herkkyytesi

Monet herkät ovat eläneet suuren osan elämästään tuntien itsensä hieman erilaiseksi, joskus jopa ulkopuoliseksi tai huonommaksi kuin muut.

Kun herkkyys on koettu heikkoutena, ei useinkaan osaa arvostaa omaa luonteenpiirrettään.

Näin elämä voi muuttua, kun tiedostat herkkyytesi

Moni on lapsuudessaan saanut kuulla sanottavan ”älä ole niin herkkä” tilanteissa, joissa tunteet ovat ottaneet vallan. Tämä on johtanut niin monilla siihen, että herkkyyttä on alettu pitämään piilossa, koska se on koettu heikkoudeksi tai joksikin huonoksi asiaksi.

Tämän päivän yhteiskuntakaan ei anna herkkyydelle sijaa, pitää olla sosiaalinen, suorittaa ja jaksaa, jaksaa, jaksaa.

Mutta onko tämä oikeasti totta? Onko kenenkään pakko jaksaa ja puskea väkisin eteenpäin, vai onko mahdollista, että sen sijaan opettelisimme pysähtymään?

Ennen kaikkea, miten me herkät voisimme oppia tiedostamaan ja hyväksymään oman herkkyytemme ja ymmärtämään, ettei se, että on herkkä, ole ollenkaan huono asia.

Et ole huonompi kuin muut, olet herkkä

Kun ihminen elää siinä luulossa, että hänessä on jotain vikaa, koska ei jaksakaan samalla lailla, kuin muut ihmiset ympärillä, vaikuttaa se koko hänen olemiseensa. Moni herkkä elää paljon päänsä sisällä ja pohtii sekä analysoi asioita loputtomiin.

Voimme tuntea itsemme ulkopuoliseksi ja teemme asioita, joita emme oikeastaan jaksaisi tai tahtoisi tehdä. Tämä aiheuttaa ongelmia myös sosiaalisissa tilanteissa, koska tunnemme ettemme saa sanotuksi asioitamme.

Moni meistä kuitenkin jatkaa elämistä muiden tahtiin, koska ei vielä tiedosta omaa herkkyyttään tai uskalla irtaantua muiden määräämästä tahdista. Tunteemme heittelevät laidasta laitaan emmekä aina ymmärrä itsekään miksi reagoimme niin kuin teemme.

Itsetuntemuksemme on hukassa ja yritämme niin kovasti sulautua joukkoon, ettei muut vain ajattelisi, että olemme heikkoja tai hauraita.

Koska näinhän olemme tottuneet ajattelemaan vuosien saatossa. Jos ei ole vahva on heikko.

Toiset meistä ovat jo pienenä tienneet olevansa erilaisia, mutta heillä ei ole ollut ymmärrystä siihen mitä he ovat. Toiset taas ovat eläneet luullen, että kaikki ovat samanlaisia, mutta he huonompia, koska evät pysty kovettamaan itseänsä ja tunteitaan samalla lailla, kuin muut.

Pahimmilleen epätietoisuus omasta herkkyydestä on herättänyt pelon siitä, ettei ole mieleltään terve, epäillyt sairastuneensa kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön tai yksinkertaisesti tulevansa hulluksi.

Olemme joutuneet tilanteisiin, joissa herkkyytemme voi jopa suututtaa muita. Konfliktitilanteissa tunnemme halun paeta paikalta ja kriittinen palaute saa meidät tuntemaan itsemme nurkkaan ajetuksi.

Tämä saa aikaan paniikin ja teemme kaikkemme, että pääsemme tilanteesta pois tai sitten sanomme jotain todella pahaa, jonka vuoksi podemme huonoa oloa pitkän aikaa.

Onneksi meillä tänä päivänä on internet, jonka avulla moni meistä on löytänyt selityksen omiin omituisuuksiinsa. On myös perustettu erilaisia yhdistyksiä ja ryhmiä, joissa voi tutustua toisiin herkkiin ja huomata olevansa ihan kuin ”ne muutkin”.

Se että et olekaan yksin omituisuutesi kanssa helpottaa kummasti.  Meitä herkkiähän on jo kymmenen ihmisen joukossa kaksi, näin tilastollisesti ajatellen. Hankitun tiedon avulla voimme myös saada itseymmärrystä ja selityksiä sille, miksi reagoimme tilanteisiin tietyllä tavalla.

Ei ole koskaan liian myöhäistä

Herkkyyden tiedostaminen voi aiheuttaa raskaitakin tuntemuksia. Varsinkin, jos oivaltaa herkkyytensä vasta myöhemmällä iällä. Tällöin voi huomata alkavansa käymään läpi omaa elämäänsä ja työstämään tapahtumia.

Joskus voi jopa huomata eläneensä siihenastisen elämänsä muiden ihmisten arvojen mukaisesti ja joutuu tekemään paljon työtä löytääkseen oman todellisen identiteettinsä.

Voimme tällöin helposti ajatella, että jos olisimme saaneet tietoa aikaisemmin ei elämämme olisi ollut samanlaista.

Olisimme voineet elää enemmän omaan tahtiin sen sijaan, että yritimme pysyä toisten tahdissa emmekö olisi tunteneet itseämme niin erilaisiksi. Mutta herkkyyden tiedostaminen ei koskaan ole liian myöhäistä.

Se onni ja ilo, jonka voit herkkyydestäsi löytää voi tehdä niin paljon hyvää, ettet enää murehdi menneisyyttäsi ja tapahtuneita vääryyksiä.

Yhteistä suurimmalle osalle meistä herkkyytensä oivaltajille on se, että olemme voineet muuttaa omaa suhtautumista niin itseämme kohtaan kuin ympärillämme oleviin ihmisiin.

Kun palaset loksahtavat paikolleen

Parasta mitä tapahtuu, kun oivallamme oman herkkyytemme, on tunne siitä, että vihdoin saamme oman elämämme palapelin palat kasattua omille paikoilleen.

Saamme omituisuudellemme nimen ja huomaamme, ettemme olekaan yksin näiden asioiden kanssa. Informaatio tarpeemme on suuri juuri oivalluksen aikana ja monet meistä ahmivat kaiken sen tiedon, jota aiheesta vain löytyy.

Samalla oivallus aiheuttaa vapautumisen tunteen, ei enää tarvitse jaksaa samalla lailla kuin muut ei niin herkät ihmiset ympärillämme. On erittäin vapauttava tunne nähdä ja todeta kuinka paljon meitä herkkiä loppujen lopuksi on ja kuinka samanlaisia kaikessa erilaisuudessamme olemme.

Kun oivaltaa ja hyväksyy oman herkkyytensä, ei tarvitse enää kokea itseään huonommaksi, omituiseksi tai ulkopuoliseksi kun saa ikään kuin todistuksen sille, että minulla on oikeus olla juuri omanlaiseni ja se on täysin ok.

Omat tarpeet ja tuntemukset tulevat oikeutetuiksi ja voimme jopa kääntää entiset niin kutsutut heikkoudet voimavaraksemme.

Sosiaaliset tilanteet helpottuvat usein, kun vain muistamme, etteivät kaikki ihmiset ole yhtä herkkiä emmekä enää edes yritä olla samanlaisia kuin muut.

Toisten herkkien kanssa toimiminen voi antaa paljon voimavaroja, kun tunnemme itsemme kotoisaksi heidän lähellään. Meidän on helpompi hyväksyä itsemme sellaisina kuin me olemme ja samalla ymmärrämme sen, etteivät kaikki ole kuin me.

Meidän ei tarvitse enää taistella itseämme vastaan, kun oivallamme ja hyväksymme oman herkkyytemme. Tiedostamme ettemme ole yksin ja voimme vihdoin olla juuri sellaisia, kuin oikeastaan olemme, ainutlaatuisia herkkiä itseämme.

Myös työelämämme voi helpottua, kun tiedostamme herkkyytemme ja tunnustamme itsellemme, ettei minun edes tarvitse jaksaa ja että voin tehdä asiat omalla tavallani. Se usein myös lisää jaksamistamme, että uskaltaudumme tekemään asioita omalla tavallamme.

 

Tärkeintä on pitää huolta itsestäsi

Kun pidämme huolen itsestämme ja hyväksymme oman jaksamisen rajallisuutemme, lepäämme riittävästi ja huolehdimme tarpeistamme, pysymme myös terveempinä. Kehomme ei enää tarvitse olla jatkuvassa hälytys- ja stressitilassa.

Herkkyyden oivaltaminen tuo mukanaan rauhan ja turvallisuuden tunteen sekä tuo esiin sen vahvuuden, joka meissä kaikissa pohjimmiltaan on.  Sen sijaan että olemme tunteittemme armoilla voimme oppia nauttimaan kaikista tunteistamme ja tuntea ylpeyttä itsestämme.

Meillä on oikeus olla juuri tällaisia kuin olemme ja emme ole yksin. Me saamme näyttää tunteitamme, nauraa, itkeä ja vaikka huitoa käsillämme ilman, että meidän tarvitsee pelätä tai edes välittää siitä, että muut pitävät meitä omituisina.

Voimme jopa ajatella, että toiset ihmiset, he, jotka eivät ole herkkiä ovat omituisia, kun he eivät tunne samalla lailla kuin me.

Toivottavasti pidit lukemastasi postauksesta: Näin elämä voi muuttua, kun tiedostat herkkyytesi. Jos haluat lukea lisää voit käydä lukemassa postaus: Onko herkkyytesi taakka vai lahja täältä.