Oletko erityisherkkä vai sittenkin vahva herkkä?

Posted on 22 tammikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Oletko erityisherkkä vai sittenkin vahva herkkä?

Oletko sinä toisina päivänä vahva ja toisina herkkä? Tunnetko itsesi välillä voimakkaaksi, idearikkaaksi, fiksuksi, aikaansaavaksi? Oletko varustettu hyvällä itsetunnolla ja olet aloitteellinen ja luova. Toisina päivinä olet vain märkä rätti, koska rekisteröit kaikki eroavaisuudet, reagoit ympäristösi ärsykkeisiin ja omistat aivot, jotka työstävät jatkuvasti kaiken syvemmin kuin muut ympärilläsi.

Tiesitkö, että voit olla molempia ja se on ihan ok.

Oletko erityisherkkä vai sittenkin vahva herkkä?

Meissä herkissä on henkilöitä, jotka toisina päivinä nousevat barrikadeille ja ovat eturintamalla menossa ja toisina päivinä he ainoastaan käpertyvät piiloon maailmalta. Kun ihminen on niin vahva kuin herkkä hän useimmiten on herkkä ja extrovertti. Siis useimmiten, ihan yhtä hyvin hän voi olla myös introvertti tai jotain näiden kahden väliltä.

Jos asia tuntuu ihmeelliseltä itselleen, ulkopuolisen silmiin se vasta tuntuukin kummalliselta. Miten ihminen, joka eilen oli elämänsä vedossa ja aloitti uusia projekteja ei tänä päivänä yhtäkkiä jaksa tehdä mitään. Tärkeintä on kuitenkin se, että itse hyväksyt itsesi juuri sellaisena kuin olet ja etsit tapoja, joilla voit helpottaa omaa arkeasi.

Itsetuntemuksen ja tietoisuuden tärkeys

Kun aikaisemmin hyväksyimme sokeasti yhteiskunnassa vellovan ajatuksen siitä, että herkkä ja tunteellinen on heikkoutta ja vahva ja aktiivinen on ainoa oikea tapa elää, voimme harjoitella kuuntelemaan itseämme ja tiedostamaan, että voidaksemme hyvin meidän on oltava tasapainossa itsemme kanssa. Tärkeää ei ole se, mitä muut ajattelevat vaan se, miten sinä voit. Ennenkaikkea, kysy itseltäsi oletko erityisherkkä vai sittenkin vahva herkkä?

Sen sijaan, että päästämme voimamme loppumaan ja pimeyden laskeutumaan elämäämme voimme opetella pysähtymään ja hyväksymään tilanne ja toteamaan, että taas mennään. Sen sijaan, että puskemme väkisin eteenpäin ja yritämme jaksaa voimme laskea käsistämme kaiken aktiivisuuden ja yrittää tehdä jotain iloa antavaa ja vain odottaa, että sisäinen systeemimme löytää tasapainonsa.

Se seikka, että todellakin opettelemme puskemisen ja suorittamisen sijaan rauhoittumaan ja hyväksymään oman herkkyytemme, helpottaa arkeamme. On tärkeää opetella uusia tapoja elää elämää ja todeta, että vähempikin voi riittää.

Näin voit lisätä tasapainoa elämääsi

Jos olet kysynyt itseltäsi kysymyksen, oletko erityisherkkä vai sittenkin vahva herkkä, ja todennut olevasi vahva herkkä voit pienillä teoilla lisätä tasapainoa ja jaksamista elämääsi.

Joskus voi olla hyvä suunnitella jo etukäteen asioita, jos tunnistaa jaksamisensa ylä- ja alamäet. Esimerkiksi, jos olet menossa juhliin tai johonkin tapahtumaan ja tiedät, ettet välttämättä jaksa tai halua viipyä siellä niin pitkään, kun tilaisuus kestää. Voit ennen kotoa lähtemistä päättää, että poistut tilaisuudesta tiettyyn kellonaikaan. Ennen tilaisuuteen lähtemistä voi myös olla hyvä pitää rauhallinen hetki itselleen.

Ei kannata täyttää päiviänsä liian monella aktiviteetilla. Tämä koskee niin työssä, kuin vapaa-ajalla. Harvoin jaksamme aktiivista työpäivää ja sen jälkeen monta aktiviteettia illalla. Emme ainakaan monta päivää peräkkäin. Kysy itseltäsi jaksanko tätä juuri nyt? Jos vastauksesi on ei, älä tee sitä.

Lepää itsesi kuntoon. Kun aktiviteettejä tai tapahtumia on ollut liikaa, voi olla hyvä ajatus mennä makuulle, laittaa silmät kiinni, nukkua tai vain levätä. Voi olla hyvä idea myös kuunnella radiota tai jotain podcastia. Voit myös kysyä itseltäsi, mitä tahdon juuri nyt?

Tärkeintä on se, että tiedostat itsessäsi tämän piirteen ja annat itsellesi luvan käpertyä itseesi niinä päivinä, kun maailma tuntuu liian raskaalta ja suurelta. Kun opettelet tämän taidon ja sen jälkeen alat järjestellä päiväsi ja tekemisesi niin, ettei se ime sinua kuiviin, tulet huomaamaan, että elämänlaatusi paranee.

Käy lukemassa lisää herkkyydestä ja siitä, miten elämä voi muuttua, kun tiedostat herkkyytesi täältä