Oletko kyllästynyt maailmaan, jossa herkkyys nähdään heikkouttena

Posted on 20 toukokuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Oletko kyllästynyt maailmaan, jossa herkkyys nähdään heikkouttena

Nykymaailmassa, tai ainakin siinä, jonka me tunsimme ennen pandemiaa, kovat arvot olivat niitä, joita arvostettiin niin koulu- kuin työelämässä. Ihmisen mitta perustui siihen, miten suorittaa, kuluttaa ja haalii materiaa ympärilleen. Ne, jotka tässä maailmassa eivät kestäneet, kategorisoituivat heikomman eineksen luokkaan.

Huomaat varmaan, että kirjoitan menneessä muodossa, ihan tarkoituksella tämän teenkin, koska nyt, jos koskaan meillä kaikilla on mahdollisuus muuttaa niin omaa elämää kuin maailmaa jossa elämme. Olemmeko valmiita jatkamaan entiseen tapaan, vai olisiko vihdoin aika nostaa pehmeämmät arvot esiin? Arvot, joiden kanssa meidän herkkien olisi niin paljon helpompi elää ja hengittää.

Oletko kyllästynyt maailmaan, jossa herkkyys nähdään heikkouttena

Maailma on ikäänkuin pysähtynyt kevään 2020 aikana ja ihmiset ovat joutuneeet muuttamaan ennen niin kiireisen elämänsä. Kun aika ei enää samalla tapaa mene työmatkoihin, harrastuksiin ja muihin rientoihin, olemme palanneet luontoon. Jossain nettilehdessä jopa kirjoitettiin, kuinka kerrostalojen pihoilla kuuluu taas lasten leikin äänet, ihan kuin joskus ennenaikaan.

Aika ennen pandemiaa on ollut kova siinä merkityksessä, että ihmiset ovat ajautuneet suorittamaan elämäänsä. Kaikki, mitä voidaan puristetaan irti työelämässä ja niin moni on mennyt jaksamisen rajoilla jo vuosia. Sitten on meitä, jotka taipuivat kovien arvojen alla, eivätkä enää jaksaneet. Sairastuimme, uuvuimme ja jouduimme pysäyttämään elämänjunan, joka oli ajanut ylinopeutta jo aivan liian kauan.

Väittäisin, että herkkänä ihmisenä tunnistat nämä asiat. Olet jo tiedostanut ne kauan ennenkuin pandemia väkisin rauhoitti massojen vauhdin. Et ehkä ole osannut tai pystynyt rauhoittamaan omaa elämääsi, niin kuin olisit halunnut, mutta tunnet nyt saaneesi elämäsi takaisin.

Jos olet yhtään minunkaltaiseni tunnet jopa pientä pelkoa siitä, että elämä pandemian loppuessa palaa takaisin vanhaan uomaansa. Toivot kuitenkin, että ihmiset olisivat oppineet jotain tai ainakin alkaisivat kyseenalaistamaan entistä tapaa elää.

Miksi herkkyys on niin kauan nähty heikkoutena?

”Et pärjää elämässä, jos et koveta itseäsi”, kuulostaako tutulta?

Aivan liian kauan me herkät olemme saaneet kuulla, että meissä on vika, kun tunnemme, herkistymme, liikutumme, itkemme tai koemme liikaa. ”Työelämässä ei heikot pärjää” on toinen lause, johon olen aivan liian monta kertaa törmännyt. Kuka on tämä Heikko, kysyisin.

Onko heikko ihminen se, joka tuntee empatiaa, lukee ihmisiä, tunnistaa toisten mielialat ja osaa kuunnella toisia keskeyttämättä. Onko heikkoutta osata nähdä pieniäkin erovivahteita äänissä, valossa, maussa, hajuissa? Oletko ”heikko” sen vuoksi, että olet oma itsesi vai siksi, että joku ulkopuolinen on näin määritellyt?

On totta, että varsinkin meillä Suomessa, isovanhempiemme kokema sota ja sen jälkeinen aika on aiheuttanut paljon herkkyyden määrittelyä heikoudeksi. Valitettavasti tämä on jatkunut sukupolvelta toiselle ja vieläkin ihannoimme liikaa kovia arvoja.

Mutta nyt, keväällä 2020 meillä on kaikilla kerrankin mahdollisuus muuttaa suuntaa. Sinäkin voit päättää, miten haluat elämääsi jatkaa. Voit määritellä arvosi uudelleen ja päättää, ettei herkkyytesi enää ole heikkoutesi. Voit opettaa lapsillesi, lastenlapsille tai ihan kenelle vain, että heidän herkkyytensä on kaunein lahja, jota täytyy vaalia.

Opeta itsellesi ja sitten toisille, että vain kuuntelemalla itseään voi elää elämää, joka tuntuu omalta. Sinun ei enää tarvitse olla se heikko, koska herkkyys ei koskaan ole heikkoutta. Se on luonteenpiirteesi, eikä sinun tule sitä koskaan hävetä.

Oletko miettinyt, mitä oikeastaan haluat elämältäsi?

Se, että kuuntelet itseäsi ja sitä, mitä sinä todella tarvitset ja haluat elämältäsi on ensiarvoisen tärkeää. Me elämme täällä vain hetken verran ja eikö silloin olisi hyvä, että elämme elämän, joka tuntuu omalta. Aina ei toki voi tehdä kaikkia suuria muutoksia hetkessä, mutta jos muutat edes yhden asian, se riittää.

Jos olet aikaisemmin panostanut työhösi enemmän kuin oikeastaan jaksat, voit kysyä itseltäsi Miksi? Kenen hyväksi annat voimasi työlle, johon useimmiten riittää vähempikin panostus. Ovatko syyt työkulttuurissa, jossa kokoajan vaaditaan enemmän ja enemmän vai oletko itse liian kunnollinen ja tunnollinen? Voitko itse vaikuttaa työmäärääsi tai tapaasi tehdä työtäsi? Riittääkö vähempi?

Jos myös vapaa-aikasi tuntuu suorittamiselta pyydän sinua taas pysähtymään ja miettimään, mitä oikeastaan tahtoisit tehdä. Onko pakko, siis ihan pakko harrastaa kaikkea mahdollista? Vievätkö lasten harrastukset paljon aikaasi? Saatko koskaan aikaa palautumiseen, siihen, että vain olet ja hengittelet? Onko sinulla mahdollisuutta muuttaa jotain, jotta elämäsi tuntuisi paremmalta?

Väitän, että jokainen ihminen voi muuttaa elämäänsä juuri sellaiseksi, kuin haluaa. Muutos ei tule itsestään eikä kerralla tarvitse muuttaa kaikkea elämässään, mutta jos et koskaan aloita, et voi koskaan elää täyttä elämää, vahvasti herkkänä.

Kiitos, että luit kirjoitukseni Oletko kyllästynyt maailmaan, jossa herkkyys nähdään heikkoutena. Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni Onko pakko suorittaa, jos ei jaksa, täältä.