Oletko nopea vai hidas luonteeltasi ja vaikuttaako herkkyytesi siihen?

Posted on 11 maaliskuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Oletko nopea vai hidas luonteeltasi ja vaikuttaako herkkyytesi siihen?

Aivan niin kuin kaikissa ihmisissä, meissä herkissäkin on eri tempoisia henkilöitä. Toisilla kaikki sujuu nopeasti ja toiset ovat todella hitaita. Olemme jatkuvasti joko edellä tai jäljessä muita.

Herkkinä henkilöinä voimme kokea tämänkin luonteenpiirteen huonompana, kuin muut. Mutta oletko koskaan miettinyt oletko nopea vai hidas luonteeltasi ja vaikuttaako herkkyytesi siihen?

Oletko nopea vai hidas luonteeltasi ja vaikuttaako herkkyytesi siihen

 Me, joilla kaikki menee aina nopeaa, tunnemme usein, että päässämme menee lujaa, ajatukset menevät ja tulevat nopeasti, luovuus kukkii ja olemme nopeita liikkeissämme.

Kävelemme nopeaa, syömme nopeasti, kaikki menee vähintään 150 km/h. Tunnemme monesti, että joudumme odottelemaan toisia, jotta pääsisimme eteenpäin.

Joskus tulemme jopa stressaantuneiksi ja kärsimättömiksi, koska meistä tuntuu, että toiset eivät ymmärrä sitä, minkä me olemme jo oivaltaneet ja joudumme odottelemaan, että he prosessoivat asiat.

Ja sitten vauhti yhtäkkiä loppuu ja tarvitsemme aikaa palautumiseen. Toisinaan pysähtyminen voi kuitenkin olla jopa tervetullut tapahtuma.  Herkkyytemme saa aikaiseksi sen, että tarvitsemme aika ajoin aikaa palautumiseen.

Ennen kuin tiedostamme tämän johtuvan herkkyydestämme voimme tuntea itsemme huonommiksi, kun emme jaksa muiden tahdissa. Jo se, ettemme yhtä äkkiä jaksakaan aiheuttaa hämmennystä niin muissa, kuin itsessämme. Miten voin olla näin väsynyt tänään, kun eilen olin täynnä tarmoa.

Toiset meistä ovat sitten niitä, jotka ottavat ja tarvitsevat aikaa asioiden prosessointiin. He pitävät siitä, että heille annetaan aikaa vastata kysymyksiin, jotta he voivat miettiä asiat kunnolla. He stressaantuvat usein jo siitä, että tuntevat toisten haluavan vastauksen nopeasti. Mutta tämä on heidän luontainen temponsa ja siksi he tarvitsevat paljon aikaa myös asioiden tekemiseen.

Yksi asia meitä kuitenkin yhdistää, olimme sitten nopea- tai hidastempoisia luonteeltamme. Moni meistä herkistä kokee ongelmaksi sen, että on joko liian nopea tai liian hidas, koska se saa meidät tuntemaan itsemme huonommaksi tai erilaisiksi, kuin muut.

Olemme ottaneet itseemme toisten sanomiset tai tokaisut siitä, että olemme liian hitaita tai sitten liian nopeita. Herkkinä olemme loukkaantuneet näistä tokaisuista ja olemme yrittäneet sopeutua ympärillämme olevien vauhtiin.

Kun toisten sanomiset ovat saaneet liian paljon arvoa tai sanat ovat satuttaneet, olemme usein liian armottomia itseämme kohtaan ja ajattelemme liikaa sitä, mitä muut minusta ajattelevat.

Toisinaan olemme puheliaita ja puhumme ennen kuin kerkeämme ajatella sanomisiamme. Tämä johtaa siihen, että jälkikäteen analysoimme kaiken, mitä tuli sanottua ja varsinkin sitä, mitä ei sanottu.

Mutta mitä mikäkin loppujen lopuksi on?

Koska herkkyyden ja hitauden tai nopeuden tutkimuksia ei juuri ole tehty voimme oikeastaan vain spekuloida siitä, kuinka paljon mikäkin vaikuttaa.

Elaine Aron on kuitenkin tutkimuksissaan saanut tuloksen siitä, että me herkät usein stressaannumme siitä, että joku katsoo, kun yritämme tehdä jotain. Silloin suoriutumisvauhtimme todellakin hidastuu, koska emme voi keskittyä täysin siihen, mitä teemme.

Tilastollisestihan maailmassa on enemmän ei niin herkkiä ihmisiä ja ulospäinsuuntaisuutta pidetään hyveenä. Yhteiskunnan silmissä olet täydellinen, kun et ole herkkä tai introvertti. Tämä voi saada introvertin herkän tuntemaan itsensä hyvin hitaaksi. Tärkeä kysymys onkin se, että tarvitseeko itseään muutta yhteiskunnallisesti hyväksytyksi, etkö voisi olla hyvä juuri tuollaisena, kun olet?

Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan voi olla niin, että introverttina tunnet itsesi hitaammaksi kuin muut ja extroverttina taas nopeammaksi. Onko herkkyydellä tässä asiassa oikeastaan muuta sijaa, kuin se, että olet imenyt itseesi ulkopuolisten sanoja ja tuntemuksia ja sen vuoksi tunnet itsesi liian hitaaksi tai liian nopeaksi.

Oman elämänsä voi aina sopeuttaa siihen, onko hidas tai nopea tempoinen. Mikä on minulle tarpeeksi hyvä, mutta sopeutumisessakin on vaaransa. Voit lopulta sopeutua muiden tahtiin niin paljon, että kadotat yhteyden itseesi ja se taas ei koskaan ole hyvä asia.

Ja voiko luonteenpiirteelleen edes tehdä mitään, ja tärkein kysymys on, tarvitseeko sille tehdä mitään. Eikö voisi vain hyväksyä itsensä sellaisena, kun on?

Tarvitseeko muuta, kuin hyväksyä itsensä ja lopettaa miettimästä, mitä toiset ovat mieltä. Sinä olet sellainen, kun olet ja se on ihan hyvä.

Kiitos, että luit Oletko nopea vai hidas luonteeltasi ja vaikuttaako herkkyytesi siihen? Jos haluat lukea postauksen sinä voit valita millaiseksi elämäsi muutat,  voit tehdä sen täältä.