Onko herkkyytesi sinulle taakka vai lahja?

Posted on 2 syyskuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Onko herkkyytesi sinulle taakka vai lahja?

Highly Sensitive Person (HSP) on yhdysvaltalaisen psykologian tohtorin ja psykoterapeutin, Elaine Aronin 1990- luvun alussa löytämä ja tutkima luonteenpiirre, jota voidaan myös kuvailla tunne- ja aistiherkkyydeksi.

Noin 20 % ihmisistä ovat herkkiä ja sitä ilmenee niin aikuisilla, kuin lapsillakin kaikissa kulttuureissa. Myös eläimillä on havaittu herkkyyttä.

Onko herkkyytesi sinulle taakka vai lahja?

Suomessa herkkyydestä on puhuttu jo jonkin aikaa. Kuitenkin moni pitää tätä luonteenpiirrettä, jota on alettu erityisherkkyydeksi kutsumaan, heikkoutena, joka pahimmillaan vaikeuttaa arkielämää.

Mutta onko asia pakko nähdä näin, vai voiko herkkyyden kääntää itselleen voimavaraksi ja lahjaksi, jonka on saanut? oletko sinä koskaan miettinyt, onko herkkyytesi sinulle taakka vai lahja?

Miten herkkyys tulee ilmi jokapäiväisessä elämässä

Herkkyys voi ilmetä jokaisella sensorisella aistilla ja nämähän ovat näkö, kuulo, maku, tunto ja haju. Voit esimerkiksi olla herkkä luonnonvalolle, erilaisille sähkövaloille, väreille, muodoille, mittasuhteille. Tai sitten reagoit vahvasti eri ääniin, meluun tai musiikkiin.

Joskus herkkyys ilmenee hajuherkkyytenä. Parfyymit, ruoka tai muut hajut ja tuoksut saavat aikaiseksi joko ihastuksen tai yökötyksen tunteen henkilössä. Joillain herkillä on huippuunsa viritetyt makuaistit. He tuntevat tarkasti eri makuominaisuudet ja lämpötilat.

Tuntoherkkä henkilö tuntee joko mielihyvää tai paheksuu erilaisia kosketuksia usein riippuen, kuka on kyseessä.

Jos ihminen on läheinen, kosketus on useimmiten positiivinen tunne, mutta mitä tuntemattomampi toinen henkilö on, sitä väkinäisemmäksi erityisherkkä voi kosketuksen tuntea. Esimerkiksi tuntemattomien halaaminen voi olla ylitsepääsemätöntä.

Toisilla herkkyys ilmenee niin sanotusti ei sensorisella tavalla eli emotionaalisesti, luovuudellisesti tai jopa intuitiivisesti. Emotionaalisesti herkkä henkilö voi tuntea joko omat tai toisten tunteet todella vahvasti.

Usein tällaisen herkkyyden omaava henkilö ei aina tiedä onko hänen tunnetilansa todella hänen omansa, vai onko hän ”imenyt” sen joltain toiselta.

Luovuudellinen herkkyys sisältää usein ideoiden jatkuvaa syntymistä, unelmoimista ja inspiraation tuntemista. Luovuudellisesti herkkä on nopea ajatuksissaan ja teoissaan. Hän saa toimeen tarttuessaan paljon aikaan lyhyessäkin ajassa, koska on jo mielessään kerennyt työstää koko idean.

Intuitiivinen herkkyys on usein tapahtumien ja asioiden ”näkemistä” ilman faktatietoa. Intuitiivisesti herkkä voi esimerkiksi saada tunteen siitä, että jokin asia on vinossa tai vain tietää, että jokin asia pitää ratkaista tietyllä tavalla ilman oikeaa faktatietoa asiasta.

Lahja vai taakka, vain sinä päätät

Mutta onko herkkyytesi taakka vai lahja? Äkkiseltään voi ajatella, että herkkyys luonteenpiirteenä, siis luonteenpiirteenä ei diagnostisoitavana sairautena tai vammana, on hyvinvointia alentava piirre. Ei todellakaan ole.

Kun vain saat tietoa tästä luonteenpiirteestä tuletkin huomaamaan, kuten minäkin, että sinussa ei olekaan mitään vikaa. Olet ihana omanlaisesi ihminen, eikä sinun tarvitse muuttua miksikään.

Kun tunnistat ja hyväksyt itsesi sellaisena herkkänä, kuin sinä olet, tulet huomaamaan, mikä lahja sinulla onkaan. Oikea supervoima!

HSP eli herkkä voi elää ihan samaa elämää, aivan kuten ei niin herkät ihmiset, kunhan vain oppii tuntemaan oman herkkyytensä, muistaa huolehtia omasta jaksamisesta ja opettelee ne keinot, jotka itselleen ovat hyviä palautumisen kannalta.

Tärkeää on myös hankkia itselleen työkaluja ja metodeja, joiden avulla voi saada enemmän positiivisia tuntemuksia elämäänsä. Tämä voi viedä aikaa, mutta lupaan, että se kannattaa.

Lopultahan elämässä kaikki on valinnoista kiinni. Jos päätät, että herkkyytesi on taakka, se varmastikin on juuri sitä.

Mutta, jos päätätkin, että herkkyytesi onkin lahja, olen aivan varma siitä, että saat sen ajatuksen avulla elämääsi positiivisuutta, voimaantumista ja elämänhallintaa.

Kiitos, että luit kirjoitelmani, Onko herkkyytesi sinulle taakka vai lahja? Jos haluat, voit käydä lukemassa lisää herkkyydestä ja siitä, mitä on olla vahva herkkä TÄSTÄ