Se, että paranet uupumuksesta ei tarkoita, että tulet ennallesi

Oletko kokenut uupumusta? Jos olet, tiedät miten kokonaisvaltaisesti se voi vaikuttaa koko elämääsi. Miten kaikki se, mitä olet luullut olevasi onkin yhtäkkiä jotain ihan muuta. Et ole enää se aikaansaava suorittajatyyppi joka venyy ja taipuu jokaiselle pyynnölle vaan rikkirevitty loppuunpalanut ja täysin vailla voimaa.

Kun ihminen uupuu on se aina yhteydessä siihen, että on tullut tehtyä enemmän, kuin mitä itselle on terveellistä. Uupuminen voi olla fyysistä tai psyykksistä ja se voi olla nopeasti ohimenevää tai sitten se on niin totaalista, että siitä toipuminen kestää hyvinkin pitkään. Noin 2-3 % ihmisistä kokee tällaisen uupumisen.

Vaikeastakin uupumuksesta voi parantua, mutta usein se vaatii sen, että teet suuria muutoksia elämääsi. Jos et ole näitä valmis tekemään on vaarana se, että uuvut yhä uudelleen ja uudelleen.

Se, että paranet uupumuksesta ei tarkoita, että tulet ennallesi

Jokainen meistä tuntee välillä uupumusta ja väsymistä. Tämä on ihan normaalia kehon ja mielen viestimistä sinulle siitä, että olisi aika vähentää joko fyysistä tai psyykkistä kuormitusta. Useimmiten nämä tuntemukset saavat ihmiset ottamaan aikaa palautumiselle ja huolehtimaan omasta jaksamisestaan.

Mutta joillekin meistä herkistä uupuminen on totaalista ennen kuin ymmärrämme mistä on kysymys. Olemme niin tottuneita venymään ja jaksamaan vielä vähän enemmän. Olemme tottuneet suorittamaan kaikkea tekemäämme ja piiskaaman itseämme eteenpäin vaikka veri maistuisi suussa.

Kun sitten emme jaksa enää askeltakaan romahtamatta, syytämme siitä laiskuuttamme ja heikkouttamme, koska pitäsihän meidän jaksaa koska kaikki muutkin jaksavat. Tässä vaiheessa joudumme usein sairauslomalle pariksi viikoksi ja sen jälkeen olemme lääkärin ja työnantajan kanssa samaa mieltä, että olemme taas kunnossa, koska olemmehan jo maanneet kotona kokonaiset kaksi viikkoa.

Palatessamme työhön huomaamme kuitenkin todella nopeasti, ettei mikään enää ole niinkuin ennen. Emme ole enää tehokkaita suoriutujia, emme saa asioita huodettua ja kaikki pienintäkin fyysistä tai psyykkistä ponnistelua vaativa työ vie voimamme totaalisesti.

Saatamme jaksaa tätä jonkun aikaa, mutta sitten tulee taas uusi romahdus ja uusi sairausloma. Tällä kertaa se jatkuu pidempään, paljon pidempään.

Uupumuksesta parantuminen on yksilöllistä

Uupumumuksesta parantuminen on hyvin yksilöllistä. Toiset palautuvat nopeammin ja toiset hitaammin ihan kuin minkä tahansa sairauden jälkeen.

Se, että uupuu johtuu usein monesta eri syystää. Harvoin sen aiheuttaa pelkästään työ ja sen vaatimukset vaan se on arjen, työn, omien ominaisuuksien ja persoonallisten piirteiden sekametelisoppa.

Me herkät olemme erityisen taipuvaisia uupumaan. Emme aina tarvitse edes raskasta työelämää uupumisen syyksi vaan meille riittää ihan hyvin pelkkä arjen pyörittäminen.

Se, että uupuu on kuitenkin hälytysmerkki siitä, että jonkin asian on muututtava elämässäsi. Se on merkki siitä, että sinun on aika todella pysähtyä ja miettiä, mikä saa juuri sinut uupumaan. Ei riitä että pyrit parantumaan, jotta voisit jatkaa elämääsi samallalailla kuin ennen uupumista, vaan sinun tulee löytää ihan uudet tavat ja selviytymiskeinot.

Parantuminen vaikeasta uupumuksesta vaatii sinulta muutosta

Jotta voi aloittaa matkan kohti parantumista tulee sinun ensin hyväksyä se tosiasia, että olet uuvuttanut itsesi ja ettei se, että uupuu tarkoita sitä, että olet huonompi tai heikompi kuin kukaan muu.

Jos luulet voivasi jatkaa elämääsi siitä kohtaa, missä voimasi loppuivat toivotan sinulle onnea matkallesi. Tosiasia on, että tämä ei luultavammin tule onnistumaan, ainakaan pitkän aikaa ja tulet uupumaan uudelleen. Miksi sanon näin? Koska se tapa elää on jo kerran saanut sinut vaikeaan uupumukseen.

Jos todella haluat elää tavalla joka ei vie sinulta kaikkia voimiasi tulee sinun tehdä muutoksia elämääsi. Muutoksen saattavat olla pieniä tai suuria, vain sinä tiedät sen. Ne voivat myös vaatia sinulta paljon aikaa itsetutkiskeluun ja joudut todella pohtimaan mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä.

Kun olet käynyt näitä asioita läpi voit aloittaa uuden rakentamisen. Pala palalta voi rakentaa itsellesi elämän, joka antaa sinulle voimaa sen sijaan että elät elämässä, joka vie sinulta voimat.

Muistathan sen, että se että paranet uupumuksesta ei ole sam asia kun se, että palaat ennallesi.

Kiitos, että luit kirjoitelmani, Se, että paranet uupumuksesta ei tarkoita, että tulet ennallesi. Jos haluat voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni, Tiesitkö, että herkkä on alttiimpi palamaan loppuun TÄSTÄ.

2 Thoughts on “Se, että paranet uupumuksesta ei tarkoita, että tulet ennallesi

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää