Sinussa ei ole mitään vikaa

Posted on 18 helmikuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Sinussa ei ole mitään vikaa

Me herkät voimme tuntea itsemme vääränlaisiksi ja oikein piiskaamme itseämme tämän takia. Mutta inko tämä oikeasti tarpeellista. Sinussa ei ole mitään vikaa. Ehkä tärkeintä, mitä voit tehdä on opetella hyväksymään itsesi ja olla rohkeasti, se, joka oikasti olet.

Sinussa ei ole mitään vikaa

Voimme tuntea itsemme vääränlaisiksi jo lapsuudessamme ja opimme ottamaan vastuun kaikesta ympärillämme tapahtuvasta, aivan niin kuin se olisi meidän tehtävämme.

Tunnemme itsemme erilaisiksi, kun emme toimi niinkin muut toimivat ja näytämme tunteita, jotka eivät ole muiden mielestä sopivia. Ympäristömme yrittää kovasti saada meidät koulutettua vallitsevaan systeemiin, missä tunteilla ei ole suurta sijaa.

Usein olemme itsevarmoja pienissä ryhmissä, mutta suuret ryhmät saavat meidät tuntemaan itsemme epävarmoiksi. Varsinkin lapsena olemme saaneet kuulla kysymyksiä siitä, miksi olemme niin hiljaisia tai arkoja. Tämä on voinut johtaa siihen, että tunnemme itsemme vääränlaiseksi, että meidän pitäisi olla sosiaalisempia, jotta kelpaamme.

Pelkäämme sitä, että muille paljastuu se, että olemme vääränlaisia ja tulemme entistäkin hiljaisimmiksi ja vetäydymme tilanteista, joissa tunnemme itsemme epävarmoiksi.

Iso ryhmä saa meidät pelkäämään sitä, että siellä on useampi, joka voi leimata meidät vääränlaisiksi, voimme alkaa tuntemaan itsemme huonoiksi. Yritämme kovasti olla, kuten muutkin, mutta se on vaikeaa ja vie paljon voimia.

Kun alat aktiivisesti työskennellä itsesi kanssa, huomaat olevasi riittävän hyvä

Silloin, kun alamme työskennellä aktiivisesti itsemme kanssa, saamme perspektiiviä siihen, miten toiset todella ajattelevat meistä. Useimmiten ymmärrämme vasta sitten, etteivät toiset tuomitsekaan meitä. Se on vain jotain, mitä me itse olemme luulleet tapahtuvan.

Ehkä olisi ollut hyvä, että meillä olisi jo lapsena ollut mahdollisuus puhua jonkun kanssa, joka todella ymmärtää sisäistä maailmaamme. Joku, joka olisi voinut selittää asioita, joita koemme ja tunnemme. Tällöin emme ehkä olisi tunteneet itseämme niin erilaisiksi, epävarmoiksi tai vääränlaisiksi.

Tärkeintä on kuitenkin se, että edes nyt saat tietoa herkkyydestäsi ja ymmärrät sen, ettei sinussa todellakaan ole mitään vikaa. Olet täydellinen juuri tuollaisena, kuin olet. Sinun ei enää tarvitse sopeutua ja sitähän sinä olet tehnyt koko elämäsi, jaksamisesi uhalla. Ajattele, jos sinun ei tarvitsekaan enää yrittää sopeutua.  Ajattele, jos sinussa ei ole mitään vikaa.

Ihmiset ovat kaikki erilaisia. Toisille on helppoa ilmaista itseään, toisille se on todella vaikeaa, mutta erilaisuus on ihan ok. Me herkät olemme myös erilaisia. Meitä on niin introverttejä, extroverttejä kuin ambiverttejä.

Kuitenkin meitä kaikkia yhdistää sama asia. Haluamme kaikki tuntea yhteenkuuluvuutta, merkityksellisyyttä ja sitä, että kelpaamme omana itsenämme.

Lapsina emme useimmiten pysty itse valitsemaan ryhmäämme samalla lailla, kuin aikuisina. Kouluaikoina olemme voineet joutua ryhmään tai luokkaan, jossa emme tunne yhteenkuuluvuutta kenenkään kanssa.

Herkkinä haluamme usein itse valita seuramme. Meillä on usein yksi paras kaveri, tai ainakin kaipaamme sellaista. Tarvitsemme jonkun, joka todella ymmärtää meitä, olkoon se sitten ihminen tai eläin. Tällöin emme tunne itseämme niin vääränlaisiksi ja meidän ei tarvitse käyttää energiaa miettien kelpaammeko vai emme toisille.

Jos jäämme aivan yksin se voi tuntua jopa pelottavalta. Tunnemme itsemme niin vääränlaisiksi, että se muuttuu meille totuudeksi. Juutumme tähän tunteeseen niin pitkäksi aikaa, että tarvitsemme jonkun todistamaan uskomuksemme vääräksi. Tämän vuoksi onkin tärkeää toistaa itselleen jopa mantran lailla: ajattele, jos minussa ei olekaan mitään vikaa.

Mutta jos sinussa ei ole mitään vikaa, mitä se sitten on?

Me herkät olemme vain erilaisia. Sinä et ole vääränlainen, olet erilainen, eikä siinä ole mitään väärää.

Olemme monesti niin tottuneita siihen, että yritämme olla niin kuin muut. Mutta tarvitseeko meidän olla samanlaisia? Mieti hetki asiaa. Haluaisitko todella olla niin kuin kaikki muut?

Kun asian kääntää näin päin, se antaa perspektiiviä ja asian voi arvioida uudelleen. Mitä sinä haluat? Haluatko olla niin kuin muut vai haluatko vapauden olla oma itsesi.  Jospa erilaisuus onkin ihan ok.

Ja mitä normaali oikeastaan edes on, mehän olemme erilaisia. Ilman erilaisuutta kaikki sävyt maailmasta häviäisivät. Kadottaisimme tunnerekisterimme ja olisimme vain samanlaisia. Kuulostaa tylsältä, eikö?

Ajattele, jos meidän kuuluukin olla erilasia, jotta voimme täydentää toisiamme.

Joskus voi tietenkin olla hyvä päästä ihan vain omanlaistensa joukkoon. Saada tuntea yhteenkuuluvuutta ja rauhassa keskustella samankaltaisen kanssa. Mutta jopa täällä voimme tuntea itsemme vääränlaisiksi. Onkin tärkeää, että todella löydät ja etsit itsellesi ne ihmiset ja ympäristöt, jossa toiset antavat sinun olla juuri sellainen, kuin sinä todella olet.

Kun todella tunnet, että saat olla oma itsesi ja että se hyväksytään pyyteettömästi, antaa se sinulle mahdollisuuden rentoutua ja uudistaa energiaasi. Kun tunnemme kuuluvamme ryhmään ja meidän ei tarvitse miettiä omaa käyttäytymistämme tuomitsemisen pelossa, myös jatkuvasti hälytystilassa olevat aistimme voivat rentoutua. Herkkinä tarvitsemme tämänkaltaisia hyväksyviä ympäristöjä.

Tärkeätä on muistaa seuraavat asiat:

  • Ei ole mitään vääränlaista. Olemme kaikki erilaisia ja meitä kaikkia tarvitaan
  • Ajattele, että sinulle on annettu lahja ja sinun tarkoituksenasi on käyttää sitä lahjaa
  • Me olemme kaikki saaneet eri haasteet elämällemme, miten sinä käytät omasi

Kiitos, kun luit tämän postauksen, Sinussa ei ole mitään vikaa. Halutessasi voit käydä lukemassa lisää herkkyydestä ja tunteista täältä.