Tarvitseeko sinun kertoa kaikille herkkyydestäsi?

Posted on 4 maaliskuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Tarvitseeko sinun kertoa kaikille herkkyydestäsi?

Meillä herkillä on todistetusti herkempi hermosto, kuin muulla väestöllä. Tämä aiheuttaa sen, että me helpommin väsymme arjessamme. Toisaalta meillä on kuitenkin suuri emotionaalinen älykkyys. Olemme luovia, empaattisia ja omaamme rikkaan sisäisen maailman ja mielikuvituksen.

Mutta kysymys kuuluukin, Tarvitseeko sinun kertoa kaikille herkkyydestäsi? Kuten suurimmassa osassa asioita, tässäkin on kaksi puolta.

Tarvitseeko sinun kertoa kaikille herkkyydestäsi?

Toiset herkät haluavat olla avoimia ja kertovat herkkyydestään kaikille, jotka he tapaavat. Toiset taas päätyvät pitämään asian omana tietonaan.

Mielestäni on tärkeää, että herkkyydestä puhutaan ja että siitä levitetään tietoa, jotta ihmiset voisivat tunnistaa herkkyyden itsessään tai läheisissään.

Mutta voi myös ajatella niin, että herkkyyttä ei koskaan tarvitse käyttää oman käyttäytymisensä syynä.

Tarkoitan sitä, että kerromme kaikille käyttäytymisemme johtuvan herkkyydestä ikään kuin se olisi ainoa syy.

Jokainen voi seistä oman käyttäytymisensä takana ilman, että selittää sen johtuvan herkkyydestä. Voit rohkeasti sanoa, että SINÄ tarvitset 8 tunnin unet tai että SINÄ tarvitset paljon aikaa palautuaksesi ja että SINÄ väsyt siitä, että ympärilläsi tapahtuu paljon.

Tarkoitan, ettei sinun tarvitse korostaa omaa herkkyyttäsi, kun kerrot toisille omista tarpeistasi.

Joskus voi olla jopa parempi, ettei kerro herkkyydestään

Jokainen, joka on tunnistanut herkkyyden itsessään ymmärtää sen onnen ja ilon, kun oivaltaa olevansa herkkä eikä heikko tai omituinen.

Kun olemme tässä tunnetilassa meidän voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi ei kannattaisi kertoa ihan jokaiselle omasta herkkyydestään.

Koska juuri senhän me haluamme tehdä. Toitottaa koko maailmalle, että olemme herkkiä. Että aistimme ja tunnemme enemmän ja intensiivisemmin, kuin 80% väestöstä.

Että kaikki ne tuntemukset erilaisuudesta tai väärin ymmärretyksi tulemisesta johtuvatkin tästä asiasta, että sinä olet herkkä.

Keskustelu herkkyydestä voi kuitenkin joskus olla hieman riskialtista. Ihan vain sen takia, ettei sitä julkisesti juurikaan ole käyty. Se voi myös aiheuttaa ristiriitoja ja silloin ei auta se, että pitää herkkyyslippuaan korkealla.

Tarkoitan tällä kaikella sitä, että kertoessasi ihmisille herkkyydestäsi, he eivät ehkä edes tiedä sen olemassaolosta ja hämmentyvät. He ehkä luulevat, että se on jokin sairaus tai diagnoosi eivätkä tiedä, miten suhtautua sinuun.

Tai sitten se aiheuttaa ärsytystä muissa, koska he kokevat, että vaadit heiltä erityiskohtelua herkkyytesi takia.

Mutta miten sitten saat toiset ymmärtämään tarpeesi?

Kun tapaat uuden ihmisen, olisi hyvä ehkä vain lähteä siitä, että kertoo tai selittää ihan yksilötasolla, miten itse toimii. Sen sijaan, että käyttää herkkyyttään selitysmallinaan.

Usein me herkät myös saatamme aloitta herkkyydestämme kertomisen siten, että listaamme kaikki tarpeemme toiselle. Tämä varsinkin aiheuttaa negatiivisia ajatuksia koko herkkyydestä.

Jos henkilö on kiinnostunut voit toki kertoa hänelle herkkyydestä, pienin askelein, jotta hän saa aikaa sulatella tietoa. Ja mitäpä, jos aloittaisitkin kertomalla herkkyyden positiivisista ominaisuuksista?

Kun ensin olet itse hyväksynyt oman herkkyytesi ja tullut sen kanssa sinuksi, sinulla ei enää ole tarvetta nostaa esiin herkkyyttäsi joka tilanteessa.

Sen sijaan, että käytät herkkyyttäsi suojana tai selityskeinona omalle käyttäytymiselle opit ottamaan vastuun omista tarpeistasi. Osaat kertoa toisille tarvitsevasi omaa rauhaa, hiljaisuutta, unta, ja mitä ikinä satutkaan tarvitsemaan, ilman pitkiä selityksiä herkkyydestäsi.

Lisäksi opit nauttimaan herkkyydestäsi ja kaikesta siitä, mitä se tuo mukanaan.

Kiitos, että luit postauksen  Tarvitseeko sinun kertoa kaikille herkkyydestäsi? Jos haluat, voit lukea postauksen Tarvitseeko sinun herkkänä suojautua ympäristöltäsi täältä.