Tiesitkö, että herkkä on alttiimpi palamaan loppuun?

Herkkä ihminen reagoi tutkitusti keskimääräistä herkemmin niin positiiviseen kuin negatiiviseen ympäristöön ja olosuhteisiin. Jos tämän lisäksi pakottautuu vielä käyttäytymään oman luonteensa vastaisesti on se hyvin stressaavaa niin mielellemme kuin kehollemme.

Moni herkkä on kuitenkin tottunut elämään jatkuvassa stressitilassa, edes tiedostamatta sitä. Mutta mitä tapahtuu, kun stressitila jatkuu liian pitkään, eikä koskaan herää kuuntelemaan omaa mieltään ja kehoaan?

Tiesitkö, että herkkä on alttiimpi palamaan loppuun?

Niin, mitä jatkuva stressitila tekeekään meille ihmisille, oloimme sitten herkkiä tai emme? No, ennenkaikkea se altistaa meidät erilaisille sairauksille, kuten loppuunpalamiselle, ahdistuneisuudelle, paniikkioireille jne. Tämän lisäksi sairastuminen psykosomaattisiin sairauksiin on korkea.

Herkälle tyypillisiä ovatkin juuri psykosomaattiset sairaudet, kuten migreeni, uupumusoireyhtymä, ärtynyt suoli, fibromyalgia sekä sydänsairaudet/ – oireet. On myös todettu, että herkän ahdistus voi jotua osittain tai kokonaan asitikuormittumisesta.

Elaine Aron, joka on tutkinut herkkyyttä jo vuodesta 1990, on jopa todennut, että herkällä todennäköisesti puhkeaa jonkinlainen fyysinen sairaus viimeistään noin 40- vuotiaana, jos hän ei huolehdi riittävästi tarpeistaan ja jaksamisestaan.

Aika pysäyttävää tietoa meille herkille.

Mikä altistaa herkän stressille ja siitä johtuville sairauksille?

Aina vain palaan tähän samaan asiaan. Herkkänä reagoit kaikkiin niin sisältäsi, kuin ulkopuoleltasi tuleviin ärsykkeisiin keskimääräistä herkemmin ja syvemmin. Koet myös stressiä muita useammin juurikin hermostosi voimakkaan reagoimisen sekä aistiherkkyyden vuoksi. Silloin, kun stressitekijöitä on monia samanaikaisesti vie tämä sinulta todella paljon energiaa ja voi aiheuttaa sinulle uupumista.

Tämän ominaisuuden vuoksi tarvitset riittävästi aikaa palautumiselle. Jos elämässäsi on paljon kiirettä, melua, vaativia ihmissuhteita, tunnekuohuja tai vaikka kipua aiheuttavat ne sinulle ylikuormittumista. Näinä hetkinä palautuminen on todella tärkeää.

Voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni siitä, miten herkkyys ja uupuminen liittyvät toisiinsa TÄSTÄ

Tämänpäivän työelämä on monelle herkälle todella vaativaa ja kuormittavaa sen vuoksi, että siellä ihannoidaan tehokkuutta, aktiivisuutta ja jopa röyhkeyttä. Se, että olet tunnollinen ja kunnollinen puurtaja ei ehkä saa niin paljon arvostusta.

Herkän ihmisen voi myös olla vaikea toimia työympäristössä, jossa ei sallita erilaisuutta, yksilöllisyyttä tai luovaa ajattelua. Kun jatkuvasti joutuu olemaan pois omalta mukaavuusalueeltaan ja toimimaan ympäristössä, jonka odotukset ja tavat eivät vastaaa omia tarpeita voi pahimmillaan uupua ja/ tai sairastua.

Tämän vuoksi oliskin niin tärkeää, että herkkänä opettelisi tunnistamaan ja tiedostamaan oman herkkyytensä ja ennenkaikkea hyväksymään sen itsessään. Optimaalista olisi, jos olisi mahdollisuus tehdä työtä sellaisessa työympäristössä, jossa voisi olla oma itsensä ja tuntisi, että sitä arvostetaan.

Hollantilainen tutkimus on silmiä avaavaa luettavaa

Hollantilainen yhteiskuntatieteellinen tutkija, Esther Bergsma on tehnyt kansainvälisen tutkimuksen aiheesta, HSP ja loppuunpalaminen. Tutkimukseen osallistui 5500 henkilöä joista 75% ilmoittivat olleensa loppuunpalaneita. Aika pelottava määrä, sanoisin.

Kolme neljästä herkästä on siis kokenut itsensä loppuunpalanneksi jossain vaiheessa. Esther Bergsman mukaan tämä kertookin jotain tärkeää nykyisestä työyhtesöstä; se ei todellakaan aina ole sopiva herkille ihmisille.

Voit käydä lukemassa lisää asiasta Estherin omalla sivustolla TÄSTÄ

Kiitos, että kävit lukemassa kirjoitelmani, Tiesitkö, että herkkä on alttiimpi palamaan loppuun? Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni, Voiko uupumuksesta palautua muuttamatta mitään TÄSTÄ

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää