Uskotko, että jokainen ihminen voi valita onnellisuuden?

Posted on 3 kesäkuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Uskotko, että jokainen ihminen voi valita onnellisuuden?

Onko onnellisuus asia, jota täytyy jatkuvasti jahdata tai saavutatko sen, kun olet tehnyt tai hankkinut tarpeeksi jotakin? Voiko onnellisuutesi olla sidottu ihmisiin, paikkoihin, menneeseen elämään vai onko se jotain, jota jatkuvasti pyrit saavuttamaan?

Oletko koskaan pysähtynyt ja miettinyt, mitä onnellisuus sinulle merkitsee? Voiko onnellisuuden tietoisesti valita itselleen?

Uskotko, että jokainen ihminen voi valita onnellisuuden?

Henkilökohtaisesti uskon siihen, että meillä kaikilla on oikeus tehdä valintoja elämässämme. Jokainen tekosi on valinta, jonka sinä teet. Voit tehdä tämän tiedostaen valintasi tai sitten teet valintoja edes ymmärtämättä, että ne ovat niitä.

On niin helppoa lähteä tielle, jossa onnellisuus myydään sinulle erilaisen materian tai suorituksen kautta. ”Kun saavutat tämän pisteen olet onnellinen”, ”Kun ostat tämän tuotteen tekee se sinut onnelliseksi”. Useimmiten kuitenkin huomaat, ettet saavuta kuin hetken onnellisuuden tunteen, kun yrität sitä näillä keinoilla saavuttaa. Sitten oletkin jo jahtaamassa sitä toisaalla.

Mutta uskotko, että sinä voit itse valita sen, että olet onnellinen? Kun päätät olla tyytyväinen siihen kaikkeen, mitä sinulla jo on, et enää tarvitse muuta. En toki tarkoita sitä, että jäisit laakereillesi ja vain eläisit onnellisuuskuplassasi unohtaen elämän realiteetit, vaan sitä, ettet enää anna ulkoisten asioiden vaikuttaa onnellisuudentunteeseesi.

Kun ymmärrät sen, että onnellisuutesi on sinusta itsestäsi lähtevää, voit joka päivä tehdä tämän valinnan. Kaikilla meillä on jotain, mistä olla kiitollinen ja ne ovat niitä asioita, joihin sinun tulee kiinnittää huomiosi.

”Onnellinen on hän, joka ei sure sitä mikä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on”

Demokritos

Mutta onko niin helppoa olla onnellinen?

Kun asetat oman onnellisuutesi etusijalle, et enää käytä energiaasi negatiivisten tunteiden tai asioiden märehtimiseen. Vaikeatkin asiat ovat helpommin käsiteltävissä, kun niihin paneutuu positiivisuuden kautta. Se, että asiat eivät ole täydellisessä järjestyksessä tai että sinulla on huolia tai murheita ei enää vaikuta mieleesi tai vie toimintakykyäsi.

Onnellisuutta on aikojen alusta tutkittu ja pohdittu. Näiden perusteella on tehty erilaisia määritelmiä siitä mitä onnellisuus on ja miten sen voi saavuttaa. Itselleni on eniten kolahtanut Demokritoksen ajatus ”onnellinen on hän, joka ei sure sitä mikä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on”. Eiko kuulostakin hienolta.

Jokaisena päivänä ja jokaisena hetkenä sinä voit valita onnellisuuden.

Onnellisuus ei kuitenkaan tule itsestään. Aivan niinkuin lihaksemmekin, aivomme tarvitsevat harjoittelua, jonka avulla voi parantaa onnellisuuden tunnetta. Yle areenassa on tälläkin hetkellä todella hieno ohjelma, joka käsittelee onnellisuutta. Suosittelen vahvasti sinua katsomaan dokumentin tämän linkin takaa

Totta on, ettei kenelläkään ole joka hetki voimia iloita asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Jos elämä tuntuu raskaalta ja vaikealta, voi onnellisuus tuntua hyvin kaukaiselta olotilalta. Suosittelen sinua kuitenkin kokeilemaan. Voit vaikka aloittaa kirjoittamalla ylös ne asiat tai henkilöt, jotka saavat sinut iloiseksi. Voit myös kokeilla niin sanottua kiitollisuusharjoitusta, jossa joka päivä kirjaat ylös ne asiat, joista juuri sillä hetkellä tunnet kiitollisuutta. Alkuun tämä voi tuntua vaikelta, mutta riittää, että löydät edes yhden asian. Seuraavalla kerralla voit yrittää löytää toisen ja kolmannen jne. Ennenkuin huomaatkaan, sinulla voi olla jo pitkä lista asioista ja henkilöistä, jotka saavat sinut tuntemaan kiitollisuutta ja iloa.

Olen itse harjoittanut tätä, kun mieleni oli syvässä päädyssä ja tuntui, ettei elämällä ole minulle mitään annettavaa. Alkuun jouduinkin todella tekemään työtä, että ymmärsin, mitä ne asiat ovat, joista olen kiitollinen. Pikku hiljaa lista kuitenkin kasvoi ja käyn sitä läpi ajoittain vieläkun, jotta todella muistan, kuinka paljon hyvää minulla elämässäni on.

Herkkänä ihmisenä on niin helppoa ylianalysoida asioita ja tapahtumia. Kun tähän vielä lisätään ääretön mielikuvitus, voi ahdistus nostaa päätänsä. Nämä hetket ovatkin niitä, jolloin tarvitset onnellisuuden olotilaa, jonka avulla voit todeta ”nyt minua ahdistaa ja olo tuntuu raskaalta, mutta tämäkin on ohimenevä hetki ja oikeasti minulla on elämässäni paljon hyvää”.

Kiitos, että luit kirjoitukseni Uskotko, että jokainen ihminen voi valita onnellisuuden?

Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni koskien tunteita täältä.