Voiko kukaan olla liian herkkä tai liian kiltti?

Posted on 29 heinäkuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Voiko kukaan olla liian herkkä tai liian kiltti?

Olen usein törmännyt sanontaan liian herkkä ja liian kiltti. Tämä sai minut aikaisemmin kokemaan huonommuutta ja käänsin nämä sanonnat mielessäni suoraan, en ole riittävä, muotoon. Mutta onko olemassa liian kilttiä tai liian herkkää ihmistä? Onko ”vika” meissä liian kilteissä ja herkissä, vai onko tämä ilmiö jotain, jonka joku muu, ei niin kiltti tai herkkä on määritellyt?

Voiko kukaan olla liian herkkä tai liian kiltti?

”Herkkä ihminen ei pärjää tässä kovassa maailmassa”, ”ihmiset käyttävät liian kilttiä hyväkseen”, onko tuttua?

Me herkät olemme usein hyvin empaattisia ja sen myötä myös kilttejä. Otamme huomioon toiset ihmiset ja osaamme hyvin kuvitella ja myös tuntea, miltä heistä tuntuu. Emme halua pahoittaa toisten mieltä ja huomioimme jokaisen ympärillämme.

Mistä siis johtuu, että saamme kuulla olevamme liian kilttejä tai liian herkkiä? Olemmeko me jotenkin vääränlaisia, jos haluamme toisille hyvää tai annamme toisille ihmisille huomiomme ja aikamme auttaakseen heitä? Olemmeko me vääränlaisia, kun voimme asettua toisten ihmisten asemaan ja sen myötä emme halua toisia tieten tahtoen loukata?

Näin aseteltuna kysymykset tuntuvat aivan naurettavilta ja päivänselviltä. Eihän vika voi koskaan olla siinä, joka tahtoo hyvää. Mutta, onko vika niissä toisissa, heissä jotka käyttävät kiltteyttä ja herkkyyttä hyväkseen, ovatko he vääränlaisia?

Ihmiset ovat erilaisia ja se on asia, mikä jokaisen tulisi hyväksyä

Mainitsin jo edellisessä postauksessa Suomalaisen psykologian tohtorin Sylvi- Sanni Mannisen. Hän omistautui ihmisen herkkyyden tutkimiseen ja on kirjassaan Outolintu selventänyt tutkimuksiaan.

Mielestäni Sylvi- Sanni on kirjassa hyvin selkeyttänyt sen, että meissä ihmisissä on meitä joilla on herkkyys ja sitten on niitä, joilla ei sitä ole, ainakaan paljon. Nämä ei herkät ovat usein niitä, joiden sanomiset satuttavat ja loukkaavat meitä herkkiä kovuudellaan ja tökeryydellään. Syy ei kuitenkaan ole koskaan herkässä tai ei herkässä yksilössä. Me vain olemme niin eri ääripäitä, etteivät ajatuksemme välttämättä kohtaa, missään vaiheessa.

Meni ehkä vähän sekavaksi, mutta pointtini on se, että samalla tavalla, kun meidät herkät tulisi hyväksyä sellaisina, kun me olemme, myös meidän tulisi hyväksyä se, etteivät kaikki ole herkkiä, eikä se tee heistä huonompia millään lailla.

Älä päästä toisten sanomisia ihon alle, pääset helpommalla

Kun olet tiedostanut se, etteivät kaikki ihmiset omaa herkkyyttä samallalailla, kuin sinä, tulet huomaamaan, että sinun on helpompi ottaa vastaan ihmisten sanomiset. Se, että he sanovat asiat tökerösti tai loukkaavat sinua, ei aina ole heidän tarkoituksensa, sinun herkkyys vain aiheuttaa sinussa sen, että otat asiat vastaan sellaisina.

Sitten on tietenkin olemassa heitä, jotka tietoisesti haluavat nöyryyttää, loukata tai satuttaa toisia sanomisillaan, mutta tämähän on heidän ongelmansa ja kertoo aina enemmän heistä, kun sinusta. Sinun ei tule antaa tällaiselle henkilölle valtaa siihen, mitä itse ajattelet ja tunnet.

Miksi ”liian kiltti” tai ”liian herkkä” uupuu tai joutuu hyväksikäytetyksi

Jos sovit toisten määrittämään kategoriaan ”liian kiltti” tai ”liian herkkä” voit joskus joutua tilanteeseen, jossa olet liian poikki. Herkkyytesi tai kiltteytesi muuttuu sinulle painolastiksi jos toistamiseen joudut tilanteisiin tai tehtäviin, joita suoritat täysin vastoin omaa tahtoa tai omia arvoja. Jos lähelläsi on ihmisiä, jotka ovat sinun täysiä vastakohtia herkkyyteen ja kiltteyteen liittyen, voivat nämä ihmiset tiedostamattaan tai tiedostaen aiheuttaa sinulle paljon harmia ja mielipahaa.

Herkkyytesi ja kiltteytesi ovat kuitenkin itsessään kauniita luonteenpiirteitä, oikeita supervoimia. Älä anna liikaa voimastasi toisten ihmisen käsiin vaan opettele käyttämään sitä myös itseesi.

Kun osaat olla kiltti itsellesi ja käyttää herkkyyttäsi kuulostelleksesi, miten jaksat ja miten voit et tule joutumaan liian usein tilanteisiin, joissa tunnet, että joudut antamaan enemmän, kuin mitä saat takaisin. Osaat pitää puoliasi, koska olet kiltti ja herkkä, myös itseäsi kohtaan.

Loppujen lopuksi, ei ole olemassa mitään liian kilttiä tai liian herkkää. On vain olemassa erilaisia ihmisiä, joilla kaikilla on oma käsitys tai ei mitään käsitystä herkkyydestä tai kiltteydestä.

Se, että sinä muistat olla kiltti ja käyttää herkkyyttäsi myös itseäsi kohtaan, on se, joka saa sinut pysymään tasapainossa. Silloin ei tarvitse tuntea antavansa kaikkia voimia toisille tai joutua tilanteeseen, jossa ymmärtää toisten käyttäneen sinun ominaisuuksiasi hyväkseen.

Tärkein sanomani tässä on: Jos olet herkkä ja kiltti, ole sitä myös itsellesi. Olet todellakin sen arvoinen.

Kiitos, että luit kirjoitukseni, Voiko kukaan olla liian herkkä tai liian kiltti? Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitelmani Tarvitseeko sinun herkkänä suojautua ympäristöltäsi täältä.