Voiko uupumuksesta palautua muuttamatta mitään?

Posted on 10 kesäkuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Voiko uupumuksesta palautua muuttamatta mitään?

Oletko koskaan ollut uupunut? Tarkoitan uupunut sillä tavoin, että uni ei ole palautumisen työväline vaan olotila, jossa ei tarvitse olla hereillä ja yrittää jaksaa tätä elämää.

Minulla tämä tilanne oli jokin vuosi sitten ja uni oli silloin ihana pakotie, olotila jolloin ei tarvinnut ponnistella, jotta jaksaisi hengittää.

Tällöin törmäsin usein lehtiotsikoihin tai somemainoksiin, joissa luvattiin parantumista uupumukseen muutamassa viikossa. Se tuntui silloin ja tuntuu vieläkin aivan naurettavalta. Jos matka uupumiseen on kestänyt vuosikausia, ei matka parantumiseen voi tapahtua muutamassa viikossa. Ei ainakaan minun mielestäni.

Voiko uupumuksesta palautua muuttamatta mitään?

Vastaus on ei. Ei ole mahdollista, että makaat kotona muutaman viikon ja sitten olet taas iskussa. Tai jos näin on, olet todella onnekas, mutta samalla voit varautua, että voimasi saattavat loppua uudelleen.

Kun ihminen uupuu, on se monesti syy seurausta monesta asiasta. Harvoin syy on ainoastaan työssä tai huonoissa elämäntavoissa. Suurimmaksi osaksi syitä löytyy kaikesta, mitä sinun ympärilläsi on. Yksi suurimmista syistä voikin olla sinä itse.

Näin oli minulla. Olin koko siihenastisen elämäni suorittanut ja yrittänyt olla kaikille mieliksi ja tehdä enemmän, kuin vaadittiin, oli kyse sitten ihan mistä tahansa. En ollut minkäänlaisessa yhteydessä itseeni tai omiin tunteisiini, koska jokainen solu minussa oli virittäytynyt siihen, mitä ulkopuolellani tapahtuu ja miten toiset ihmiset tuntevat ja ovat.

Kun lopullinen romahdus sitten tapahtui, olin niin rikki, etten enää jaksanut mitään. En tuntenut muuta kuin järjetöntä ahdistusta, en nukkunut, kuin muutaman tunnin yössä ja tuntui, että olen joutunut pimeyteen joka veti minua syvemmälle alaspäin, mitä enemmän sitä vastaan taistelin. Uupumisen seuraksi oli myös hiipinyt keskivaikea masennus.

Mitä kannattaa muutta elämässään, jotta taas jaksaisi elää parasta elämää?

Parasta tietenkin olisi, jos et koskaan joutuisi tilanteeseen, missä koet uupumusta. Jos kuitenkin olet tilanteessa, jossa tunnet, ettet enää jaksa suosittelen vahvasti, että otat ulkopuolista apua vastaan. Ensimmäinen tekosi voisi olla se, että hakeudut sairauslomalle. Tämä ”tauti” ei työn ohessa nimittäin parane.

Kun sinulla on tarpeeksi aikaa pysähtyä ja todella paneutua omaan tilaasi, voit harjoitella ensinnäkin lepäämään. Me uupuneet olemme usein niitä, jotka olemme todella armottomia itseämme kohtaan. Olemme myös oppineet,että suorittaminen on mittari sille, että olemme tekeviä ja sillä tavoin myös hyväksynnän arvoisia.

Nämä asiat voit tehdä, jotta jaksat paremmin:

  • Opettele lepäämään, kuuntele kehoasi
  • Opettele armollisuutta itseäsi kohtaan; sinä riität
  • Lopeta jatkuva suorittaminen, vähempikin riittää
  • Älä ole kaikille mieliksi, uskalla sanoa mielipiteesi
  • Tee asioita, jotka merkitsevät sinulle jotain
  • Opettele pysähtymään, katso mitä kaikkea hyvää sinulla jo on

Olen paljon lukenut oppaita, joissa kehotetetaan opettelemaan sanomaan ei. Minusta tämän sanominen ei ole se oleellinen asia siinä, uuvutko vai etkö. Vaikenta on se, jos on oppinut miellyttämään kaikkia. Se, ettet enää teekkään samoja valintoja, kuin muut vaati rohkeutta ja voimia, kuten kaikki muutkin muutokset elämässäsi.

Kuitenkin se, että opettelet kuuntelemaan itseäsi, kehoasi ja sitä mitä sisimpäsi sinulle hiljaa kuiskaa on avain siihen, että alat palautumaan. Kun päivä päivältä uskallat ottaa enemmän tilaa omille ajatuksillesi, sen sijaan, että kuuntelet toisten sanomisia, saat voimia aloittaa omannäköisen elämän rakentamisen.

Matka tulee olemaan koukeroinen ja tulet monesti palaamaan vanhoihin opittuihin toimintatapoihisi, mutta kerta kerran jälkeen tähän uuteen tapaan on helpompi palata.

Mikään ei ole tärkeämpää, kuin se, että huolehdit itsestäsi

Aloita yhdestä asiasta ja jatka sitten toiseen. Älä pakota itseäsi tilanteisiin tai asioihin, joihin et tunne olevasi valmis. Ja muista armollisuus itseäsi kohtaan, anna itsellesi lupa olla haavoittuvainen ja hauras. Älä soimaa itseäsi epäonnistumisista tai siitä, ettet jaksanut uupumatta.

Nykyajan yhteiskunta on armoton ja työpaikalla kyllä imetään jokainen tippa tehokkuutta. Jos et tähän oravanpyörään enää halua palata, aloita muutoksen tekeminen itsestäsi. Kun sinä huolehdit omasta jaksamisestasi ei sinun tavitse enää sairastua siitä, mikä on kohtuutonta ympärilläsi.

Me herkät olemme taipuvaisia uupumaan, koska aivomme ja kehomme reagoivat kaikkeen ympärillämme tapahtuvaan. Tämän vuoksi on vieläkin tärkeämpää, että huolehdit itsestäsi, jotta pystyt elämään parasta elämääsi, ilman että se uuvuttaa sinut.

Kiitos, että luit kirjoitelmani Voiko uupumuksesta palautua muuttamatta mitään. Jos haluat, voit köydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni, miten herkkyys ja uupuminen oikeastaan liittyvät toisiinsa, täältä.