Voisiko herkkyys olla suurinta inhimillisyyttä?

Posted on 9 syyskuun, 2020Kommentit pois päältä artikkelissa Voisiko herkkyys olla suurinta inhimillisyyttä?

Herkkyys, tuo piirre ihmisessä, joka on niin paljon haukuttu, hävetty ja piilotettu niin meidän herkkien, kuin ei niin herkkien ihmisten toimesta.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mistä tämä johtuu? Mistä johtuu, että piirre ihmisessä on hyvä tai huono, hyväksytty tai ei hyväksytty?

Voisiko herkkyys olla suurinta inhimillisyyttä?

Onko totta, ettei tässä maailmassa pärjää, jos ei ole kova ja eteenpäin menevä, äänekäs ja täydelliset sosiaaliset taidot omaava suorittava ihmistyyppi, vai voisiko olla niin, että tällainen ihmistyyppi on hyväksytty, koska hän on nykymaailmassa se, joka tuottaa parhaiten?

Voiko olla niin, että herkkyys, onkin haukuttu, hävetty ja piilotettu sen vuoksi, että se paljastaa kaiken sen raakuuden ja kovuuden maailmasta, jossa olemme viimeiset vuosikymmenet eläneet. Se paljastaa maailman, jossa on ok olla itsekäs, toisia tallova pyrkyri ja se paljastaa maailman, jossa raha, maine ja kunnia on kaikkein tärkeintä.

Voisiko olla niin, että me herkät olemme niitä, jotka pysymme inhimillisinä maailmassa, joka välillä voi olla todella epäinhimillinen.

Inhimillisyys on meille herkille luontaista

Inhimillisyys määritellään toisten ihmisten arvostamisella, kunnioittamisella, loukkaamattomuudella ja hienotunteisuudella. Toisten kuunteleminen ja kiinnostus toista ihmistä kohtaan on inhimillisyyttä.

Meillä on jopa olemassa maailmanlaajuiset ihmisoikeudet, jotka pyrkivät turvaamaan tätä. (Voit halutetessasi käydä lukemassa lisää ihmisoikeuksista TÄSTÄ).

Herkkä ihminen, joka on usein myös empaattinen, elää luonnostaan ihmisoikeuksia kunnioittaen. Herkälle myös oikeudenmukaisuus ja toisten ihmisten hyvä kohtelu on itsestäänselvyys. Jos herkkä ihminen saisi päättää, maailmassa ei olisi eriarvoisuutta, rasismia tai muuta pahuutta.

Pieni ajatusleikki:

Kuvittele hetki, millaisessa maailmassa me eläisimmekään, jos kaikki ihmiset olisivat herkkiä, empaattisia, toiset huomioon ottavia yksilöitä. Tarvittaisiinko silloin niin paljon lakeja ja pykäliä, jotka kertovat, miten toista ihmistä tulee kohdella?

Voisimmeko me herkät olla niitä, jotka näyttävät tien uuteen?

Niin moni meistä herkistä on elänyt aivan liian pitkään mukautuen ja sopeutuen nyky- yhteiskunnan määrittämiin normeihin ja arvoihin.

Olemme suorittaneet kunnollisesti ja tunnollisesti meille annettuja tehtäviä ja aivan liian usein yksi meistä, se voi olla jopa sinä, on kaatunut kaiken sen kuorman alle, joka meidän kannettavaksemme on annettu.

Herkkä ihminen on monesti se, joka työpaikalla ottaa vastaan tehtävän, kuin tehtävän. Hän haluaa olla hyvä työntekijä ja tekee työnsä yleensä mukisematta.

Ihanne työntekijä työnantajalle, sanoisin. Moni käyttää tämän hyväkseen ja lisää herkän työmäärää siihen pisteeseen, ettei se enää ole inhmilillinen. Herkkä koittaa viimeiseen asti jaksaa ja suorittaa, mutta kadottaa siinä rytäkässä kokoajan palasia itsestään.

Kun viimein tulee se päivä, ettei herkkä enää pysty olemaan se kunnollinen ja tunnolinen suorittaja, hän useimmiten on jo sairausloman tarpeessa. Tämä voi kuitenkin olla herkän pelastus, koska se on myös hetki, jolloin ikäänkuin herää ymmärtämään, mistä tässä elämässä oikeastaan on kysymys.

Kuulostaako tutulta?

Ihminen ei ole kone ja herkkänä tiedostat sen

Me ihmisethän emme ole täällä sen vuoksi, että olisimme mahdollisimman tuottoisia yhteiskunnallemme ja yritykselle, jossa olemme töissä. Olemme täällä elääksemme elämää, joka tuntuu omalta, jossa voi olla se, joka sisimmässään on, häpeämättä sitä.

Olemmekohan me herkät täällä sen vuoksi, että voisimme kertoa toisillekin, ettei elämän tarkoituksena ole suorittaa sitä mahdollisimman tehokkaasti.

Olemmeko me herkät täällä sen vuoksi, jotta voisimme näyttää, mitä on olla ihmisiä toisillemme ja jotta voisimme taas antaa aikaamme läheisillemme ja ystävävillemme ja ennenkaikkea omalle hyvinvoinnillemme.

Tämä on mielestäni pohtimisen arvoinen asia.

Kiitos, että luit kirjoitelmani, Voisiko herkkyys olla suurinta inhimillisyyttä. Jos haluat, voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni TÄSTÄ